Бял сос за сарми

Зелевите сарми, сами по себе си са вкусни, но с добавен бял сос за сарми, стават уникални. Не е лъжа, че много от нас започват да свиват сарми след като киселото зеле е вече готово към края на ноември и началото на декември. Сармите, дали с кайма, постни или с пилешко в безбройните си варианти са почти винаги сухи, но да си признаем, с добавен сос, се преглъщат по-лесно и почти добиват вид на манджа.

Затова решихме да ви предложим няколко рецепти за бял сос за сарми, с които да овкусите тези чудни бомбички от кайма с ориз и кисело зеле.

Не пропускайте: Класическа заливка за мусака

Класически бял сос за сарми

Класически или обикновения дресинг за сарми, се прави от кисело мляко

Необходими продукти

  • 3 яйца;
  • 150 гр кисело мляко;
  • 1 скилидка чесън (настъргана);
  • 5-6 супени лъжици брашно;
  • 30-40 мл олио;
  • сол на вкус.
  • чорбата от сварените сарми.

Как се прави

След като сте сварили сармите в тенджерата, които може да направите по тази рецепта за зелеви сарми, отделяте чорбата от нея и я прецеждате добре.

В отделен съд си разбивате всички продукти от списъка за соса, по-горе до хомогенна смес. На дъното н тендежрка, слагате да се загрее малко олио, след което добавяте сока от сармите и сместа, която сте разбъркали.

Така на слаб огън бъркате докато получите гъста смес.

Съвет: Ако сока от зелевите сарми е повече, може да на го добавяте всичкия. Ако пък липсва такъв изобщо след сготвянето на сармите, просто добавете малко зелева чорба.

Бял сос за сарми с червен пипер

  • 100 гр кисело мляко;
  • 300 мл зелев сок или топла вода;
  • 3 с.л. брашно;
  • 30 мл олио;
  • сол на вкус.

Начин на приготвяне

Първо си загрявате олиото в подходящ съд, след което го запържвате до златисто и добавяте червения пипер, след което веднага отнемате съдът от котлона и бъркате енергично, за да не загори.

Връщате отново сместа на котлона и добавяте по малко зелевия сок (или водата) с непрекъснато бъркане, докато се получи приятен на вид бял сос.

След като сте готови, отнемате соса и още докато е топъл добавяте добавяте 3-4 лъжици кисело мляко, което предварително разбивате.

Бешамелов бял сос за сърми

Бешамеловия сос е класика на първо място за пълнени чушки, лазаня и какво ли още не. Но повярвайте, това е може би най-добрия сос и за сарми.

Съставки и продукти

  • 80 гр масло;
  • 80 гр бяло брашно;
  • 800 мл прясно мляко;
  • 1-2 щипки индисйко орехче;
  • сол на вкус.

Как да направите сос за сармите

В подходяща тенджера (или тенджера разтопете маслото на слаб огън. Отгоре поръсете брашното и разбъркайте добре с дървена лъжица. Гответе, като разбърквате често, за 30 секунди до 1 минута

Отнемете тигана от котлона и добавете 1/2 чаша мляко и разбийте добре докато бучките изчезнат . Продължете да разбивате, докато сместа стане кремообразна. Бавно добавете останалото мляко, като бъркате непрекъснато, докато наливате.

Върнете тенджерата на котлона на среден огън. Гответе соса, като разбърквате често, докато се сгъсти до консистенцията на течна заквасена сметана и добавете шипка или две индийско орехче и сол на вкус.

Да ви е сладко!

Виж още:

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано