Всеки има свой собствен метод за готвене или варене на киноа, но аз използвам този от години и винаги става идеален. Зърната на киноата стават леки, пухкави и меки, а не кашави. Ако искате да започнете деня с порция от този чудесен продукт и да я съхранявайте в хладилника за по-късно, ето и как да го направите.
Какво е киноа
Това е вид зърнена култура, но всъщност не е зърно, а подобно на зърно семе, идващо от Южна Америка. Не само че има страхотен орехов вкус, но е и здравословено. Една чаша киноа съдържа цели 8 грама протеин, за разлика от 5 грама в кафявия ориз. Освен това е добър източник на хранителни вещества като манган, магнезий и мед.
Можете да я намерите в различни цветове, като черно, червено, бяло или комбинация от трите, но всеки сорт се готви по един и същи начин. По-светлите сортове имат най-мек вкус, така че ако я опитвате за първи път, препоръчвам да започнете с бяла, преди да се впуснете в другите й цветове
И една последна бележка преди да започнете да я готвите: киноата е покрита с естествени инсектициди, наречени сапонини. Те могат да придадат на зърното горчив вкус и да го затруднят за смилане, така че не забравяйте да я изплакнете в ситна цедка, преди да я сложите на печката. След като я изплакнете, сте готови за верене.
Как се вари киноа
Когато готвя ориз, добавям олио и сол в тенджерата, но готвенето на киноа е още по-лесно. Нужни са ви само киноа и вода! Ако разгледате различни методи за готвене, ще откриете различни съотношения на зърното към водата.
Някои рецепти изискват съотношение вода към зърно до 2:1, докато други достигат до 1 и 1/2 към 1. Според моя опит, за пухкава киноа съотношението е точно по средата. Използвам 1 и 3/4 чаши вода за 1 чаша зърно. Ако сложите повече вода, киноата ще стане на каша. Ако сложите по-малко, ще бъде твърде твърде суха.
Ето и стъпките за варене на киноа, така че да се получи най-добре и най-вкъсна.
Слагате семето и водата в тенджера на среден съд и оставете да заври, а когато това стане покрийте с капак и намалете топлината. Времето за варене е около 15 минути, след като водата кипне.
Отнемете тенджерата от котлона и я оставете да престои за още 10 минути.
След това махнете капака и разбъркайте с вилица!
Вече трябва да е напълно сварена и сготвена до пухкава консистенция. Ако а сервирате като обикновена гарнитура, първо подправете с билки и зехтин. Най-малкото я поръсете със сол, черен пипер, сок от лимон или малко зехтин.
Да ви е сладко!
Виж още: