Веган шкембе чорба – пак шкембе, пак чорба, но без месен компонент или да си кажем честно, просто заместител за постите. Постът, свързан с вярата и традициите, често изисква отказ от определени храни, включително месото. В този контекст, постната кухня е неотделима част от готварските навици.
Едно от най-любимите постни ястия в българската кулинарна традиция е шкембе чорбата, но за тези които постят, варианта за веган шкембе чорба е предпочитан. Постната или веган супата е винаги на първа линия по време на постите. Този кулинарен шедьовър ще ви задоволи вкусово и няма да наруши графика ви.
Веган шкембе чорба
За да приготвите заместителя на истинската шкембе чорба, ще са ви нужни някои нестандартни съставки и продукти за това постно шкембе, а именно:
- 250 гр гъби, най-добре става с кладница, но може и с печурки;
- 50 гр. кокосово масло (може и краве);
- 1 ч.ч. оризово мляко (ще стане и с прясно);
- 2 ч.ч. вода;
- 30 гр брашно;
- 5 гр червен пипер;
- 5 с.л. оцет;
- 1-2 люти чушки;
- 3 скилидки чесън;
- сол на вкус.
Как да направите веган шкембе чорба
Измивате добре гъбите и нарязвате на дребни парчета, след което в предварително загрято масло в подходящ тиган ги задушавате.
Държите ги докато омекнат, като от време на време разбърквате с дървена шпатула. Добавяте и брашното, като разбърквате да не стане на бучки.
Междувременно затопляте млякото и когато гъбите са вече омекнали, ги овкусявате на сол и добавяте водата. След това към тях сипвате и млякото.
За чесновата смес се добавят и разбъркват всички съставки за приготвянето й от оцет, лютите чушлета и скилидките чесън.
Супата се подправя със сместа и се оставя за около 5-7 минути покъкри.
Това е!, Вярно е, че не я като истинската шкембе чорба, но поне на вкус ще се доближи, с изключение на месния компонент.
Да ви е сладко, или по-скоро люто! 🙂
Ако тази рецепта за веган шкембе чорба ви е допаднала, не пропускайте да прегледате и това предложение за спаначена крем супа, още едно предястие съдържащо ценни витамини.
Не пропускайте да прегледате и тази рецепта за турска пилешка супа, богата на вкус и подправки.