четвъртък, 30 май 2024
13.5 C
София
НачалоРецептиВеликденски бъркан козунак без...

Великденски бъркан козунак без месене за нула време

Всички най-вероятно знаят оригиналната рецепта за козунак, но малко от нас имат това време. Обикновено е необходимо да си отделите цял един следобед за да приготвите козунак в домашни условия. Затова днес, решихме да ви представим една рецепта за лесен бъркан козунак без месене.

Бъркан козунак без месене

Ето и необходимите продукти:

  • 850 гр брашно;
  • 4 яйца;
  • 250 гр прясно мляко;
  • 200 гр захар;
  • 20 гр жива мая;
  • 1 ч.л. сода бикарбонат;
  • 1 ванилия;
  • пудра захар;
  • 1/2 настърган лимон (кората);

За  плънката: 

  • стафиди, бадеми, локум по желание е количество, което сметнете за добре!

Бъркан козунак за Великден

бъркан козунак без месене

Истината е, че за да направите пухкав и сполучлив бъркан козунак без много месене и чакане, все пак има някаква предварителна подготовка от предната вечер.

Може да направите тестото предната вечер, а на сутринта да го оформите и
опечете. Разтопете маслото и го оставете да се охлади. За пълнежа трябва да смесите ядките, стафидите, (локума) и пудра захар в подходяща купа.

Разтворете маята в млякото, добавете захарта и ванилията и разбъркайте. След това добавете леко разбитите жълтъци, разбъркайте добре и прибавете разтопеното масло. започнете да  разбъркайте и добавете брашното, солта и настърганата лимонова кора. Разбъркайте всичко това много добре с лъжица.

Трябва да се получи рядко тесто. Покрийте добре купата прозрачно фолио и приберете в хладилника до сутринта. На другия ден извадете тестото от хладилника и го оставете да отпусне на стайна температура. Прехвърлете го върху плота, като предварително набрашните работната повърхност. Разделете тестото на две равни части, както и сместа за пълнежа.

Разточете всяка половинка тесто на правоъгълна кора и наръсете всяка от нея с плънката. Навийте на руло и след това внимателно прехвърлете двете получени рула едно върху друго за да ги направите на плитка с въртеливи и усукващи движения. Преместете козунака в намазана с мазнина форма и покрийте с прозрачно фолио. Оставете го да втаса за още 2 часа.

Намажете с разбит жълтък, поръсете отгоре със захар и сложете да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за 10 минути, след това намалете
на 170 градуса и печете още 15-20 минути, отново понижете температурата до 160 градуса и допечете козунака за около 20. Ако се зачервява много бързо, покрийте вашия бъркан козунак с хартия за печене или алуминиево фолио.

Успех!

Други Великденски рецепти

бъркан козунак без месене

Не пропускайте да прегледате и другите ни рецепти и съвети при направа на великденски козунаци и сладкиши, както и правилните мерки и съотношение на продуктите и време за печене.

Колко захар се слага на козунака

Домашен козунак

Козунак на конци

Козунак по стара рецепта

Как се прави перфектното козуначено тесто?

Козуначен венец

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Защо витамин Е трябва да бъде част от режима ви за грижа за кожата

Грижата за кожата с витамин Е не е нищо ново, но напоследък се наблюдава скок в популярността благодарение на тенденцията „стъклена кожа“. TikTok-ърите публикуват видеоклипове...