Всички най-вероятно знаят оригиналната рецепта за козунак, но малко от нас имат това време. Обикновено е необходимо да си отделите цял един следобед за да приготвите козунак в домашни условия. Затова днес, решихме да ви представим една рецепта за лесен бъркан козунак без месене.
Бъркан козунак без месене
Ето и необходимите продукти:
- 850 гр брашно;
- 4 яйца;
- 250 гр прясно мляко;
- 200 гр захар;
- 20 гр жива мая;
- 1 ч.л. сода бикарбонат;
- 1 ванилия;
- пудра захар;
- 1/2 настърган лимон (кората);
За плънката:
- стафиди, бадеми, локум по желание е количество, което сметнете за добре!
Бъркан козунак за Великден
Истината е, че за да направите пухкав и сполучлив бъркан козунак без много месене и чакане, все пак има някаква предварителна подготовка от предната вечер.
Може да направите тестото предната вечер, а на сутринта да го оформите и
опечете. Разтопете маслото и го оставете да се охлади. За пълнежа трябва да смесите ядките, стафидите, (локума) и пудра захар в подходяща купа.
Разтворете маята в млякото, добавете захарта и ванилията и разбъркайте. След това добавете леко разбитите жълтъци, разбъркайте добре и прибавете разтопеното масло. започнете да разбъркайте и добавете брашното, солта и настърганата лимонова кора. Разбъркайте всичко това много добре с лъжица.
Трябва да се получи рядко тесто. Покрийте добре купата прозрачно фолио и приберете в хладилника до сутринта. На другия ден извадете тестото от хладилника и го оставете да отпусне на стайна температура. Прехвърлете го върху плота, като предварително набрашните работната повърхност. Разделете тестото на две равни части, както и сместа за пълнежа.
Разточете всяка половинка тесто на правоъгълна кора и наръсете всяка от нея с плънката. Навийте на руло и след това внимателно прехвърлете двете получени рула едно върху друго за да ги направите на плитка с въртеливи и усукващи движения. Преместете козунака в намазана с мазнина форма и покрийте с прозрачно фолио. Оставете го да втаса за още 2 часа.
Намажете с разбит жълтък, поръсете отгоре със захар и сложете да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за 10 минути, след това намалете
на 170 градуса и печете още 15-20 минути, отново понижете температурата до 160 градуса и допечете козунака за около 20. Ако се зачервява много бързо, покрийте вашия бъркан козунак с хартия за печене или алуминиево фолио.
Успех!
Други Великденски рецепти
Не пропускайте да прегледате и другите ни рецепти и съвети при направа на великденски козунаци и сладкиши, както и правилните мерки и съотношение на продуктите и време за печене.
Колко захар се слага на козунака
Как се прави перфектното козуначено тесто?