Тази рецепта за великденски козунак се оказа много сполучлива, затова решихме да я споделим с вас.
Необходими продукти:
- 750 г брашно за замесване на меко тесто
- 240 мл прясно мляко
- 250 г фина захар
- 3 яйца (предварително затоплени до стайна температура)
- 25 гр прясна мая
- 1/2 ч.л. сол
- 1 лимон (само настъргана кора от него)
- 1 портокал (отново само кората)
- 80 г масло за измесване
- бадеми за поръсване
- 1 белтък за намазване
- захар за поръсване
Приготвяне на Великденски козунак
Първо добавяте супена лъжица захар в предварително затоплено мляко, слагате маята и прибавяте 3 с.л. от брашното. Разбъркайте всичко това и го оставете да шупне.
Настържете кората на един лимон и един портокал, като към нея прибавите 2 или 3 лъжици захар, като омесите много добре, докато започнат да пускат ароматите си. Така се подсилва аромата, а цвета на тестото става приятно жълт.
В подходяща купа добавяте яйцата, лимоновата смес, останалата захар и разбъркайте докато всичко се смеси добре. Добавете и маята, която вече трябва да е шупнала и постепенното добавяте сол и брашно докато замесите меко и все още лепнещо тесто.
Доизмесите тестото с масло на стайна температура, след което го прехвърляте в съд с малко олио и покрийте с фолио. Така оставете тестото да се надигне в топла фурна само с около 3 пръста.
Вече втасалото тесто разделяте на четири части и оформете козунака както ви харесва. Ако желаете може и да добавите плънка, но и без нея козунак е чудесен на вкус. След оформянето го покрийте и оставете да втаса за още около час, отново в топла фурна. След като го извадите, разбийте леко един белтък и го намажете с него.
Така приготвения великденски козунак печете на фурна с вентилатор до готовност на приблизително 160 градуса. При нужда, може да покриете с хартия за печене.
Това на което трябва да се наблегне в тази рецепта е месенето на козуначеното тесто. За да получите сполучлив козунак, тестото трябва да се меси достатъчно за да се активира глутена и да получите накрая пухкав козунак на конци. Може да добавите филирани бадеми по желание,.
Желаем ви успех!
Не пропускайте други сполучливи рецепти за великденски сладкиши: