Великденски козунак Рецепта

Тази рецепта за великденски козунак се оказа много сполучлива, затова решихме да я споделим с вас.

Необходими продукти:

  • 750 г брашно за замесване на меко тесто
  • 240 мл прясно мляко
  • 250 г фина захар
  • 3 яйца (предварително затоплени  до стайна температура)
  • 25 гр прясна мая
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1 лимон (само настъргана кора от него)
  • 1 портокал (отново само кората)
  • 80 г масло за измесване
  • бадеми за поръсване
  • 1 белтък за намазване
  • захар за поръсване

Приготвяне на Великденски козунак

Великденски козунакПърво добавяте супена лъжица захар в предварително затоплено мляко, слагате маята и прибавяте 3 с.л. от брашното. Разбъркайте всичко това и го оставете да шупне.

Настържете кората на един лимон и един портокал, като към нея прибавите 2 или 3 лъжици захар, като омесите много добре, докато започнат да пускат ароматите си. Така се подсилва аромата, а цвета на тестото става приятно жълт.

Великденски козунак

В подходяща купа добавяте яйцата, лимоновата смес, останалата захар и разбъркайте докато всичко се смеси добре. Добавете и маята, която вече трябва да е шупнала и  постепенното добавяте сол и брашно докато замесите меко и все още лепнещо тесто.

Великденски козунак

Доизмесите тестото с масло на стайна температура, след което го прехвърляте в съд с малко олио и покрийте с фолио. Така оставете тестото да се надигне в топла фурна само с около 3 пръста.

Вече втасалото тесто разделяте на четири части и оформете козунака както ви харесва. Ако желаете може и да добавите плънка, но и без нея козунак е чудесен на вкус. След оформянето го покрийте и оставете да втаса за още  около час, отново в топла фурна. След като го извадите, разбийте леко един белтък и го намажете с него.

Така приготвения великденски козунак печете на фурна с вентилатор до готовност на приблизително 160 градуса. При нужда, може да покриете с хартия за печене.

Великденски козунак

Това на което трябва да се наблегне в тази рецепта е месенето на козуначеното тесто. За да получите сполучлив козунак, тестото трябва да се меси достатъчно за да се активира глутена и да получите накрая пухкав козунак на конци. Може да добавите филирани бадеми по желание,.

Желаем ви успех!

Не пропускайте други сполучливи рецепти за великденски сладкиши:

Великденски бъркан козунак без месене

Колко време се пече козунакът

Домашен козунак на конци

Изпитана рецепта за козунак на конци

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано