НачалоНовиниВеликденски пости 2024-та започват...

Великденски пости 2024-та започват от 18 март

Великият пост или Света Четиридесетница е в продължение на 7 седмици, които още се наричат 7 недели – точно 49 дни преди Възкресение Христово.

За 2024 година Великденските пости започват от 18 март и приключват на 4 май. А на 5 май 2024 се чества Великден.

Великденски пости 2024

Този пост е най-дългият от всички многодневни пости и най-важният в християтнската религия. Целта е чрез смирение и въздържание от определени храни, лоши помисли и дела да се покаем и да посрещнем достойно Възкресение Христово.

Първата седмица на Великия пост, както и последната, се отличава с особена строгост, а богослужението – със своята продължителност.

По време на постите не трябва да се консумират продукти от животински произход, като, мляко и млечни продукти, месо и яйца.

Растителните мазнини като олио (дори и зехтин)са забранени в първата и последната седмица, които са най-строгите дни на пост. Могат да се ядат  плодове и зеленчуци, ядки и даже десерти, стига те да не съдържат животински продукти.

Виж още: рецепта за постна питка

>> Рецепти с постни ястия

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Хороскоп за утре, 16 юли 2024:

Добро време за интелектуална дейност, общуване и учене. Отношенията между влюбените ще се развият към по-добро. Хороскоп за 16 юли 2024 Овен днес имате склонност да летите...