Ето и какво ще ви трабва, за да ги приготвите…
Необходими продукти
- 250 гр. мас;
- 200 гр. захар;
- 2 яйца;
- 1 ч.л. амонячна сода;
- 500 гр. брашно;
- 1 ч.л. ванилия;
- 1/2 ч.л. лимонова кора (по желание);
- 2-3 с.л. кисело мляко за омекотяване на тестото.
Начин на приготвяне на великденски сладки с амонячна сода и мас
Първо разтопете 200 гр (около 1 ч.ч.) мас в малка тенджера или в микровълнова. След това я прехвърлете в голяма купа и прибавете захарта към нея. Разбъркайте така сместа добре, докато захарта се разтвори.
Прибавете към сместта яйцата едно по едно при непрекъснато бъркане,след което порибавете амонячната сода (предварително шупнала в киселото мляко), ванилията и разбъркайте всичко отново много добре.
Постепенно започнете да добавяте и предварително пресятото брашно на малки порции, като при всяка порция разбърквате.
Месете докато тестото стане еластично и не лепне по ръцете ви. Ако тестото стане твърде сухо, може да добавите още малко кисело мляко.
След омесване, прехвърлете в купа покрита с кърпа и го оставете да почине в хладилника за около 20-30 минути. Това ще позволи на тестото да бъде по-лесно за разточване и оформяне.
Когато тестото е починало, го извадете от хладилника и го разточете върху леко набрашнена повърхност. Използвайте формички по ваш избор, за да изрежете сладките.
След това наредете изрязаните великденски сладки в тава, покрита с хартия за печене. Важно е да ги подредите така, че да не се допират една до друга, за да не се залепят по време на печене. Загрейте фурната на 180 градуса и поставете сладките в нея да се пекат за около 10-15 минути или до златисто.
Важно е обаче да наблюдавате сладките през последните минути на печенето, тъй като тогава могат лесно да прегорят.
Тези великденски сладки с амонячна сода и мас са перфектният избор за предстоящия празник. Изпробвайте тази рецепта и се насладете на едни от най-обичаните български лакомства покрай Великден.
Виж още: