Ако не сте опитвали рецептата за този тутманик, който се навива като баница, то значи сте пропуснали много. Без да го хвалим прекалено, може най-спокойно да кажем, че има всички предимства на баницата, с тази разлика че е по-месест и в допълнение се ползва от всички предимства на тутманика. За да направите вит тутманик по тази рецепта е най-добре да разточите корите сами, а да не купувате готови кори от магазина.
Вит тутманик
Ето и необходимите продукти за вития тутманик, който изглежда като баница, но не е 🙂
- около 700-800 г брашно;
- 220 мл прясно мляко;
- 100 мл олио;
- 20 г прясна мая;
- 2 яйца;
- 2 с.л. захар;
- 1 с.л. сол;
За намазване
- масло за намазване;
- 1 яйце и 30мл мляко (прясно) за намазване.
За плънката
- 250 гр сирене;
- 150 гр моцарела.
Начин на приготвяне на вит тутманик
Първо в подходяща купа смесете всички продукти за тестото и замесете меко тесто. След като сте го замесели го оставете да се надигне, но само 2 пръста.
След като се е понадигнало, разделете тестото на 6-7 равни топки. Намажете всяка от топките с малко масло и ги оставете да си починат за 10-тина минути.
След това всяка от корите оформете на лист като за баница, но не с точилка а издърпвайте кора с ръце, като внимавате да не се разкъса.
Поръсвате със плънката и завивате на руло. Повтаряте това с всичките кори. Намазнявате си тава с малко олио (може да ползвате и хартия за печене) и започвате да навивате от средата подобно на охлюв всички кори, предварително завити на рула.
След като сте сложили и последната кора, разбивате едно яйце заедно с 30 мл. прясно мляко и намазвате вече придобилия вид тутманик отгоре равномерно.
Може и да сложите малки парченца масло или да понамажете, ако ви е останало. Печете на фурна с вентилатор на 180 градуса до готовност.
Ако всичко е минало успешно, то вашия вит тутманик, трябва да прилича като на снимката по-долу.
Да ви е сладко!
Не пропускайте и другите ни рецепти за тестени изделия, като: