Вкусен кекс без брашно, масло и олио само от 4 съставки

Този кекс без брашно става много пухкав и мек, а е само от четири съставки. Има текстурата на обикновен кекс, но не съдържа брашно, масло или олио. Съхранява се  добре и е чудесен сладкиш за следобедна закуска или като десерт.

Кейка е много лек с пухкава текстура. Подобен е на пандишпан, но е по-лек от повечето видове пандишпанови сладкиши. Въпреки че, кекса не е много сладък, може да да го направите по-сладък, като добавите пудра захар отгоре.

Кекс без брашно

Необходимите продукти са както следва:

  • 4 големи яйца (белтъците и жълтъците се разделят);
  • 1 ч.ч. (220 гр) бяла захар;
  • 102 гр картофено нишесте;
  • лимонова кора от 1 лимон.

Начин на приготвяне

Загрейте фурната си до 175°. Пригответе си форма за кекс, която леко намажете с растителна мазнина и набрашнете с нишесте;.

В подходяща купа разбийте белтъците докато станат на пяна. Добавете половината от чаша захарта и разбийте с миксер докато сместа стане гъста, лъскава и се образуват твърди върхове.

В друга купа добавете яйчните жълтъци и останалата захар и разбийте с миксер на висока скорост докато сместа стане много гъста и удвои обема си.

Когато вдигнете бъркалката, сместа трябва да е стегната и да задържи формата си  за няколко секунди, преди да падне.

Пресейте картофеното нишесте с фина мрежеста цедка в сместа от яйчен жълтък и разбъркайте с шпатула, докато се смеси равномерно.

Към тази смес добавете 1/3 от разбитите белтъците, като внимателно разбъркате докато се смесят. Повторете със следващата 1/3 и след това с последната 1/3 от белтъците.

Поръсете лимоновата кора и внимателно я разбъркайте в тестото с шпатула, докато се смеси равномерно.

Изсипете сместа в подготвената тава и загладете горната част с шпатула.
Печете в предварително загрятата фурна за около 40 минути или докато кекса стане златисто кафява а от теста с клечка за зъби, поставена в центъра, излезе чиста.

Извадете вашия кекс без брашно от фурната и го оставете да изстине в тавата за около 20-30 минути или се охлади на допир.

По желание може да поръсите с пудра захар за повече сладост.

Разгледайте и другите ни предложения за кекс:

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано