Вкусен сос за пълнени чушки по 5 начина (бял, млечен, чеснов…)

Сос за пълнени чушки – 5 вариации. Пълнените чушки с кайма и ориз са вкусно и популярно ястие в България (и не само), което се радва на много почитатели. Един от ключовите елементи обаче, които правят това ястие толкова вкусно, е сосът, с който го сервираме. Тук ще ви представим пет вариации на рецепти за сос за пълнени чушки, които може да сготвите по всяко време. А ето и рецепта за самите пълнени чушки с кайма и ориз, ако все още не сте ги приготвили.

Пет рецепти за Сос за пълнени чушки

В света на кулинарията съществуват много вкусни и разнообразни ястия, които ни даряват с удоволствие и наслада на сетивата. Едно от тези ястия, което неоспоримо се нарежда сред първите места, са пълнените чушки с кайма и ориз.

Но за да постигнем истинската изява с това удивително ястие, трябва да обърнем специално внимание на един от най-важните фактори, които го допълват, а именно  сосът. Вярно е, че пълнените чушки сами по себе си са изключително апетитни и вкусни, но именно сосът придава неповторимия завършек към ястието. Той е като финалният акорд на една мелодия, който прави цялата композиция изключителна и запомняща се.

В тази статия ще се фокусираме върху самия сос за пълнени чушки и ще ви представим пет различни рецепти, които ще ви помогнат да откриете собствения си любим сос за това ястие.

Рецепта 1: Бял сос за пълнени чушки (с пресен чесън)

сос за пълнени чушки

Необходими продукти са соса с пресен чесън и готварска сметана:

  • 400 мл заквасена сметана;
  • 2-3 скилидки пресен чесън, ситно нарязани;
  • сок от половин лимон;
  • сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне:

  1. В купа смесете заквасената сметана, пресния чесън и лимоновия сок.
  2. Разбъркайте добре, докато сосът стане гладък.
  3. Добавете сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте отново.
  4. Сервирайте соса заедно с пълнените чушки докато е топъл.

Рецепта 2: Млечен сос за пълнени чушки

сос за пълнени чушки

Съставки за мления сос:

  • 500 мл прясно мляко;
  • 2 супени лъжици брашно;
  • 30гр краве масло;
  • сол и бял пипер на вкус.

Ето как да поиготвите соса за чушките:

  1. На средно загрят котлон разтопете маслото в тенджера. Добавете брашното и разбъркайте, докато получите гладка паста.
  2. Постепенно добавяйте млякото и продължавайте да разбърквате.
  3. Гответе, докато се загъсти. Прибавете сол и пипер на вкус.

Готовият млечен сос е чудесен акомпанимент към сготвените чушки.

Рцепта 3: Бешамелов сос за чушки с кайма и ориз

сос за пълнени чушки

Необходими съставки за сос бешамел:

  • 500 мл прясно мляко;
  • 3 супени лъжици брашно;
  • 50гр краве масло;
  • сол и бял пипер на вкус;
  • индийско орехче.

Начин на приготвяне на соса:

  1. Разтопете маслото в тенджера на средно загрят котлон.
  2. Добавете брашното и разбъркайте, докато получите гладка паста.
  3. Постепенно добавяйте млякото и продължавайте да разбърквате, за да избегнете образуването на „вълци“.
  4. Гответе сместа, докато се сгъсти. Прибавете сол, бял пипер и индийско орехче за аромат.

Бешамеловият сос придава изискан вкус на ястието пълнени чушки.

Виж още: 3 рецепти за сушени чушки и как се правят сухи чушки по 5 начина

Рецепта 4: Чеснов сос с кисело мляко

сос за пълнени чушки

Продукти:

  • 500гр кисело мляко;
  • 2 скилидки чесън, ситно нарязани;
  • 2 супени лъжици прясно смлян черен пипер;
  • сол на вкус;
  • сок от лимон по желание.

Начин на приготвяне:

  1. Смесете киселото мляко, нарязания чесън, черния пипер и лимоновия сок в купа и разбъркайте добре.
  2. Добавете сол на вкус. Разбъркайте още, за да се съчетаят и смесят всички вкусове.

Чесновият сос придава особен аромат на пълнените чушки подобно на разядка.

Рецепта 5: Класически сос с домати за пълнени чушки

сос за пълнени чушки

Съставки:

  • 500 г пресни домати, нарязани на кубчета;
  • 1 глава лук, ситно нарязан;
  • 2 супени лъжици олио / зехтин;
  • 1 скилидка чесън, ситно нарязана;
  • 1 настърган морков;
  • 1 супена лъжица захар;
  • сол и черен пипер на вкус;
  • риган и / или босилек за аромат.

Начин на приготвяне на соса за пълнени чушки:

  1. Загрейте зехтин (олио) в тенджера. Добавете лука и моркова и ги задушете до омекване.
  2. Добавете нарязания чесън и задушете още няколко минути. Прибавете пресните домати и захарта.
  3. Подправете със сол, черен пипер, риган и / или босилек.
  4. Гответе на ниска температура около 20 минути или докато сосът стане гъст.

Този класически сос с домати е перфектното допълнение към вашите пълнени чушки, за любителите на червения зеленчук.

пълнени чушки с кайма и ориз и домати

Резюме

Всеки от тези сосове ще придаде специален вкус на пълнените чушки и ще ги превърне в наслада за ценители. Изберете вашия любим сос за пълнени чушки и се наслаждавайте на това вкусно ястие в домашни условия!

Не забравяйте, че рецептите за сосовете са само примерни, и може да се променят и адаптират според вашите предпочитания, вкусове и количества.

Виж още:

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано
4 коментари
  1. Бешамеловия сос за чушки си е класика и задължително с индийско орехче както е и написано тук. Пробвал съм и доматен сос, но с бешамел си е най-добре за мен!

  2. И аз съм на това мнение. Най-вкусният сос за пълнени чушки е бешамеловия, само че аз не слагам бял пипер а черен.

  3. За първи път правя чеснов сос за пълнени чушки и останах приятно изненадана. Благодаря за идеята.
    П.С. Ползвах стар чесън, който настъргах

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име