Тази зеленчукова яхния с тиква и картофи и добавени други сезонни зеленчуци е толкова вкусна, че ще се наложи да я повторите, след като веднъж сте я приготвили. Добър апетит!
Есента е сезон на изобилие от свежи плодове и зеленчуци, които са идеалната основа за вкусни и засищащи ястия. Есенните манджи са не само вкусни, но и питателни, зареждащи организма с важни хранителни вещества. Днес ще ви предложим една бърза яхния, която със сигурност не сте опитвали.
Рецепта за зеленчукова яхния с тиква и картофи
Необходими продукти
- 400 г тиква, нарязана на кубчета;
- 300 г картофи, нарязани на кубчета;
- 1 глава лук, ситно нарязан;
- 2 моркова, нарязани на колелца;
- 1 червена чушка, нарязана на ивици;
- 2 скилидки чесън, ситно нарязани;
- 1 домат, настърган;
- 1/2 чаша грах (може замразен);
- 1 литър зеленчуков бульон;
- зелен но (по желание);
- 2 супени лъжици зехтин;
- 1 чаена лъжичка червен пипер;
- 1/2 чаена лъжичка куркума;
- 2-3 щипки сол;
- 1 щипка черен пипер;
- пресен магданоз за гарниране.
Начин на приготвяне
В голяма тенджера загрейте зехтина на средна температура. Добавете лука и морковите и ги задушете за около 5 минути, докато омекнат.
Добавете чесъна и червената чушка и продължете да готвите за още 2-3 минути, като разбърквате.
Поръсете с червен пипер и куркума и разбъркайте добре, за да се разпределят равномерно подправките.
Добавете тиквата, картофите и граха (и зеления боб, ако ще слагате) в тенджерата и бъркайте няколко минути, за да се смеси всичко това. Добавете и зеленчуковия бульон, заедно с настъргания домат, като овкусете със сол и черен пипер.
Оставете картофената яхния да заври, след което нека да къкри на слаб огън за около 30 минути или докато зеленчуците се сготвят добре.
Сервирайте готовата зеленчукова яхния с тиква и картофи, поръсена с прясно нарязан магданоз.
Да ви е сладко!
Виж още: