Запеканките са лесни за приготвяне, а през лятото няма как да пропуснем да направим запеканка с тиквички от пресни сезонни зеленчуци. Сезонът на тиквички наближава и е добре да вмъкнете в тефтера си още една изпитана рецепта за вкусна запеканка на фурна със запечен кашкавал.
Продуктите са съвсем достъпни и освен тиквичките, няма едва ли ще ви се наложи да притичвате за друго до магазина. Всъщност от постните запеканки, тази с тиквички е може би най-популярна след запечените картофи на фурна.
Но да не се отплесваме много, ето и рецептата.
Пухкава запеканка с тиквички и кашкавал
За тиквичките ви съветваме да вземете средно големи, но не презрял зеленчук. Не белете в никакъв случай кората! С нея запеканката става хрупкава, а със запечения кашкавал най-отгоре, още по-вкусна и златиста.
Продукти и съставки за запеканката
- 5 средно големи тиквички;
- 5 яйца;
- 400 гр кашкава
- 600 гр кисело мляко;
- галета за поръсване между слоевете;
За доматения сос към тиквичките:
- 4 домата;
- 3 с.л. олио;
- 5 скилидки чесън;
- червен пипер;
- черен пипер;
- 1 ч.л. захар.
- сол на вкус.
Как се прави запеканка с тиквички
Започвате с тиквичките, които измивате много добре под хладка вода и подсушавате. Не ги белете, а направо ги нарежете на ленти с дебелина около 3 мм.
Разбъркайте киселото мляко заедно с яйцата докато получите гладка и хомогенна смес. Тази смес ще се използва за добавяне между слоевете.
Пригответе си подходяща тава, която намажете с мазнина, за да не загорят тиквичките. Добавете ред тиквички, които намазвате със сместа от киселото мляко и яйца, поръсвате предварително настърган кашкавал и 1-2 лъжици галета.
Следва да направите същото с останалия зеленчук, докато завършите поне около 3 реда. Загрявате предварително фурната на 180 градуса с вентилатор и печете общо около 45 минути.
15 минути преди да извадите тавата, настъргвате кашкавал и го запичате.
За доматения сос:
Соса приготвяте, като първо настържете доматите и отделите семките (може да ползвате и доматен сок или пюре).
Запържете чесъна в малко мазнина до златисто, но внимавайте да не го приготвите (може да добавите и лук по ваше желание). След това изсипете доматения сок, разбъркайте и сложете и подправките. Гответе докато водата изври и получите приятна гъстота на соса.
След като извадите запеканката я оставете да си почине за 10-15 минути, но сервирайте още топла, като гарнирате с доматения сос отстрани.
Нашата запеканка с тиквички, много пухкава и превъзходна на вкус и се надяваме и при вас да се получи така.
Да ви е сладко!
Прегледайте и другите ни рецепти с тиквички и запеканки.