Вкусна пилешка супа със застройка

За популярната пилешка супа е говорено и писано много. Рецептите за супа от пилешко месо са още повече, а за нейния благотворен ефект не само се говори от уста на уста, но и е като нарицателно, когато настинем зимно време.

Но дали зиме или лете, това е най-известната и може би най-вкусната сред супите. С толкова достъпни продукти и лесна за приготвяне, това ястие спасява дни наред положението с готвенето, особено ако го приготвите в по-голяма тенджера.

Пилешка супа – домашна рецепта

Едно е сигурно, ако правите пилешка супа, трябва да си вземете прясно и крехко пилешко месо (не ви съветваме да пробвате с дърта кокошка, времето е доказало, че колко ти вкусна супа да приготвите, месото на конци няма да ви допадне). Другото, без което супата не минава е черен пипер. Зимно време формулата е следната, колкото по-гореща е супата и колкото повече черен пипер сложите, толкова повече се потите. Ако сте настинали наистина помага, а преди да я хапнете, изключете климатика за повече комфорт. И не на последно място – оцет или лимонтузу, бе леко подкиселяване, супата някога няма да е както трябва.

Съставки и продукти за най-вкусната пилешка супа

  • 400-500 гр. пилешки гърди;
  • 4 средно по размер картофа;
  • 2 големи моркова;
  • 1 глава лук;
  • 100 гр. корен целина (задължително за по-богат вкус);
  • фиде (1 топка);
  • 1/2 връзка магданоз;
  • 30-40 мл мазнина (растително олио);
  • черен пипер (за супата и за поръсване);
  • оцет или лимонтузу за подправяне;
  • сол на вкус.

За застройката

  • 2 жълтъка;
  • 1/2 кофичка кисело мляко ил и100мл готварска сметана;
  • 1 с.л. брашно (по желание).

И не на последно място – мерак и любов при готвенето на супата.

Как се прави пилешка супа

пилешка супа

Започвате с пилешкото месо, което обезателно трябва да се свари в подходяща тенджера с малко подсолена вода. За целта си загрявате котлона, наливате вода и щипка сол, а пилешкото месо задължително измивате под студена вода и го сварявате.

Бульонът, който ще остане от сваряването на пилешкото, не се хвърля, а се прецежда и се слага отново на котлона, като добавяте още малко вода, тъй като голяма част се е изпарила.

Нарязвате си на ситно картофите, морковите, лукът и целината (целината добавя страхотен вкус) и ги прибавяте към бульона в тенджерата. Междувременно си нарязвате на малки късчета пилешкото месо, което добавяте заедно със зеленчуците.

Останалото е щика или две сол на вкус, и готвите докато картофите омекнат и са сготвени. 10 минути преди това, слагате и една топка фиде, което начупвате на парченца, а предварително нарязания магданоз добавяте заедно с малко черен пипер.

След като фидето омекне, пилешката супа е готова за отнемане от котлона и остава да приготвите само застройката.

За тази цел си разбивате добре киселото мляко (или сметаната) заедно с яйцата и прибавяте 1 с.л. брашно, ако обичате супата малко по-гъста. Самото застройване се случва, като добавяте по малко от пилешката супа към застройката и бъркате докато температурите се уеднаквят (може да се наложите да добавите 2-3 черпака) и връщате към супата.

Да ви е сладка вкусната супа от пилешко!

Може би ще ви е любопитно раз разгледате и другите ни рецепти с пилешко месо, като:

Класическа пилешка супа

Пилешка крем супа

Застройка за пилешка супа

Пиле с ориз на фурна

Пиле в сладко кисел сос

Знаехте ли че:

През средновековието пилешкият бульон се е смятал за здравословен в Средиземноморието и Западна Европа. Мюсюлманите били много увлечени от пилешкия бульон, както и евреите. Например, класическият персийски философ и лекар Авицена (980–1037) и еврейският равин, лекар и философ Маймонид смятат, че пилешката супа е полезна за болните. Това вярване е оцеляло в западните кулинарни традиции, особено в тези на евреите в Източна Европа.

Пилетата са били използвани в приготвянето на супи в Англия от най-ранните дни и рецепти за супи, съдържащи пиле, са редовно публикувани като медицински рецепти. Европейците внасят пилетата в Америка и те се използват в приготвянето на супи от 16 век нататък. В Съединените щати рецепти за супи, съдържащи пиле, са публикувани едва от 1824 г. Въпреки това, действителният термин „пилешка супа“ не се използва широко до края на 19 век.

Препоръчано