Вкусна пилешка супа със застройка

За популярната пилешка супа е говорено и писано много. Рецептите за супа от пилешко месо са още повече, а за нейния благотворен ефект не само се говори от уста на уста, но и е като нарицателно, когато настинем зимно време.

Но дали зиме или лете, това е най-известната и може би най-вкусната сред супите. С толкова достъпни продукти и лесна за приготвяне, това ястие спасява дни наред положението с готвенето, особено ако го приготвите в по-голяма тенджера.

Пилешка супа – домашна рецепта

Едно е сигурно, ако правите пилешка супа, трябва да си вземете прясно и крехко пилешко месо (не ви съветваме да пробвате с дърта кокошка, времето е доказало, че колко ти вкусна супа да приготвите, месото на конци няма да ви допадне). Другото, без което супата не минава е черен пипер. Зимно време формулата е следната, колкото по-гореща е супата и колкото повече черен пипер сложите, толкова повече се потите. Ако сте настинали наистина помага, а преди да я хапнете, изключете климатика за повече комфорт. И не на последно място – оцет или лимонтузу, бе леко подкиселяване, супата някога няма да е както трябва.

Съставки и продукти за най-вкусната пилешка супа

  • 400-500 гр. пилешки гърди;
  • 4 средно по размер картофа;
  • 2 големи моркова;
  • 1 глава лук;
  • 100 гр. корен целина (задължително за по-богат вкус);
  • фиде (1 топка);
  • 1/2 връзка магданоз;
  • 30-40 мл мазнина (растително олио);
  • черен пипер (за супата и за поръсване);
  • оцет или лимонтузу за подправяне;
  • сол на вкус.

За застройката

  • 2 жълтъка;
  • 1/2 кофичка кисело мляко ил и100мл готварска сметана;
  • 1 с.л. брашно (по желание).

И не на последно място – мерак и любов при готвенето на супата.

Как се прави пилешка супа

пилешка супа

Започвате с пилешкото месо, което обезателно трябва да се свари в подходяща тенджера с малко подсолена вода. За целта си загрявате котлона, наливате вода и щипка сол, а пилешкото месо задължително измивате под студена вода и го сварявате.

Бульонът, който ще остане от сваряването на пилешкото, не се хвърля, а се прецежда и се слага отново на котлона, като добавяте още малко вода, тъй като голяма част се е изпарила.

Нарязвате си на ситно картофите, морковите, лукът и целината (целината добавя страхотен вкус) и ги прибавяте към бульона в тенджерата. Междувременно си нарязвате на малки късчета пилешкото месо, което добавяте заедно със зеленчуците.

Останалото е щика или две сол на вкус, и готвите докато картофите омекнат и са сготвени. 10 минути преди това, слагате и една топка фиде, което начупвате на парченца, а предварително нарязания магданоз добавяте заедно с малко черен пипер.

След като фидето омекне, пилешката супа е готова за отнемане от котлона и остава да приготвите само застройката.

За тази цел си разбивате добре киселото мляко (или сметаната) заедно с яйцата и прибавяте 1 с.л. брашно, ако обичате супата малко по-гъста. Самото застройване се случва, като добавяте по малко от пилешката супа към застройката и бъркате докато температурите се уеднаквят (може да се наложите да добавите 2-3 черпака) и връщате към супата.

Да ви е сладка вкусната супа от пилешко!

Може би ще ви е любопитно раз разгледате и другите ни рецепти с пилешко месо, като:

Класическа пилешка супа

Пилешка крем супа

Застройка за пилешка супа

Пиле с ориз на фурна

Пиле в сладко кисел сос

Знаехте ли че:

През средновековието пилешкият бульон се е смятал за здравословен в Средиземноморието и Западна Европа. Мюсюлманите били много увлечени от пилешкия бульон, както и евреите. Например, класическият персийски философ и лекар Авицена (980–1037) и еврейският равин, лекар и философ Маймонид смятат, че пилешката супа е полезна за болните. Това вярване е оцеляло в западните кулинарни традиции, особено в тези на евреите в Източна Европа.

Пилетата са били използвани в приготвянето на супи в Англия от най-ранните дни и рецепти за супи, съдържащи пиле, са редовно публикувани като медицински рецепти. Европейците внасят пилетата в Америка и те се използват в приготвянето на супи от 16 век нататък. В Съединените щати рецепти за супи, съдържащи пиле, са публикувани едва от 1824 г. Въпреки това, действителният термин „пилешка супа“ не се използва широко до края на 19 век.

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано