Салата с боб и печени чушки – типично българска рецепта, чудесна за зимните месеци. В днешно време пазарите, дори през зимата, са отрупани със всевъзможни пресни зеленчуци, но качеството им не е никак добро. Затова ви съветваме да си приготвяте зимни салати с типичните за сезона зеленчуци и варива.
Салата с боб и печени чушки
Предполагаме, че и вие се изкушавате да си вземете през зимата пресни зеленчуци, но не забравяйте, че те са внос и са пълни с торове и нитрати. С желанието си да си хапнете, полезен зеленчук, вие ще направите точно обратното. Може би нашето предложение за бобена салата с печени чушки, ще ви заинтересува.
Необходими продукти за бобената салата
- 500 гр. сварен бял боб (може и черен);
- 4-5 печени червени чушки;
- 1 стрък целина;
- 5 броя мариновани сушени домати;
- 1 средно голяма глава червен лук;
- 1 скилидка чесън;
- 80-100 гр. бяло саламурено сирене;
- 50 гр. печени орехи (може и сурови);
- олио;
- ябълков оцет;
- сол.
Начин на приготвяне
В голяма купа сложете сварения боб. Нарежете червените чушки, целината, сушените домати, лука, чесъна и ги прибавете към боба. Овкусете салатата с олио, оцет, сол и разбъркайте добре аз да се овкуси равномерно. Преди поднасяне натрошете отгоре сирене и поръсете с нарязани на едро орехи. Поднесете салатата с домашно приготвени брускети.
Да ви е сладко!
Ако нашата рецепта за салата с боб и печени чушки ви е харесала, може би ше ви допаднат и другите ни предложения за салата цезар и боб с кисело зеле.