Рецептата днес – сьомга на тиган. Този рибен деликатес не само предлага изключителен вкус и текстура, но и е богат на полезни хранителни вещества, като омега-3 мастни киселини. За да се насладим на всички блага на сьомгата, е от съществено значение да разберем основните тънкости при приготвянето на този деликатес.
Рецепта за сьомга на тиган с гарнитура
Необходими продукти
- 1 средно голям котлет от сьомга (може и филе);
- 50 гр. масло;
- бял пипер;
- сол.
За соса
- 3 с.л. лимонов сок;
- 1 с.л. зехтин;
- сол;
За гарнитурата
- 2 картофа;
- лук пресен или кромид;
- по желание магданоз;
- сол;
- оцет;
- олио.
Как да приготвите вкусна сьомга на тиган
Сварете картофите до готовност. Нарежете ги на кубчета, нарежете лука и магданоза на ситно и ги прибавете към картофите. Овкусете със сол, оцет и олио по ваш вкус.
Измийте добре рибата и я подсушете. Овкусете я със сол и бял пипер. На средно силен котлон изпечете рибата от всяка страна за 4 минути.
Сложете готовата сьомга в сервизна чиния, прибавете от картофената салата, а соса поднесете в сосиера към нея.
Да ви е сладко!
Ако таи рецепта за сьомга на тиган ви е допаднала, разгледайте и другите ни предложения за приготвяне на вкусна риба, като пълнен шаран с ориз и праз или пък цаца… цаца, но наистина вкусна и хрупкава цаца.
Хранителни вещества в сьомгата
Сьомгата е богата на разнообразни хранителни вещества, които я правят не само вкусен деликатес, но и изключително полезна за здравето. Ето някои от полезните вещества, които се срещат в тази риба.
Омега-3 мастни киселини
Сьомгата е изключително богата на омега-3 мастни киселини. На тях се приписва благотворния ефект върху сърдечно-съдовата система, подпомагане на мозъчната дейност и привовъзпалителни свойства.
Протеини
Сьомгата предоставя висококачествени протеини, които са необходими за растежа, регенерацията на тъканите и поддържането на мускулната маса.
Витамини
Витамините от група B, особено B12, предоставят подкрепа за нервната система и образуването на кръвни клетки. Също така, съдържанието на витамин D подпомага здравето на костите и имунната система.
Минерали
Сьомгата е източник на минерали като селен, желязо и цинк. Селенът има антиоксидантни свойства, а желязото е важно за образуването на червени кръвни клетки и транспорта на кислород в организма от хемоглобина.
Животински мазнини
В сьомгата се съдържат и здравословни животински мазнини, които помагат за усвояването на някои витамини и осигуряват енергия за организма.
снимка: личен архив