Вкусна туршия от зелени домати

Туршия от зелени домати е класическа зимнина без която да си признаем, просто не можем зимно време. Зелените домати са особено подходящи за туршии, защото запазват своята хрупкавост и свежест, дори след като се консервират.

Освен това се получава приятна киселинност, която идеално се съчетава с ароматните подправки, използвани при приготвянето й.

Тази рецепта е традиционна, но ще споделим някои тъкности при приготвяне на зимнина от зелени домати, както и някои важни съвети за успешно консервиране.

Необходими продукти:

  • 5 кг зелени домати
  • 1 глава чесън
  • 1 връзка целина (по желание)
  • 1 връзка копър;
  • 10-15 бр. черен пипер на зърна
  • 1 л оцет (6%)
  • 200 гр сол
  • 100 гр захар
  • 2 л вода

Виж още: Зелени домати в буркани

Начин на приготвяне:

За приготвянето на туршия е важно да използвате твърди и здрави зелени домати, без да са нараненио или ударени. Това ще спомогне за получаване на идеално кисела и хрупкава туршия.

Доматите се измиват добре и се нарязват на четвъртинки или на половинки, ако са по-дребни, а чесънът се разделя на скилидки и се обелва.

туршия от зелени домати

Копърът и магданозът се измиват и нарязват на едро. Можете да добавите и целина, която придава допълнителен аромат на туршията. Ако обичате по-пикантни вкусове, добавете и малко люти чушки.

Приготвяне на маринатата:

За да приготвите маринатата, смесете водата, оцета, солта и захарта в голяма тенджера и оставете сместа да заври за котлона. Когато маринатата е готова, нека се охлади малко и я прецедете прид наливане в бурканите.

В предварително измити и подсушени буркани започнете да подреждате зелените домати, чесъна и подправките, а между редовете добавяйте черен пипер на зърна и зелените подправки.

Напълнете буркана с топлата  марината (не гореща), като внимавате да покриете добре всички зеленчуци. Важно е зеленчуците да бъдат напълно потопени в течността, за да не се развалят по време на ферментацията.

След като напълните бурканите, ги затворете плътно с капачки. Ако искате да си гарантирате дълготрайна туршията, може да стерилизирате бурканите. Поставете ги в голяма тенджера с вода и ги варете точно 10 минути след кипване на водата. Това ще помогне за удължаване на срока на годност на туршията и ще намали риска от разваляне.

След варене/стерилизацията оставете готовите буркани с домати да се охладят на стайна температура и преместете на на хладно и тъмно място. Така приготвена, тази туршия е готова за консумация след 3-4 седмици.

Тънкости и съвети при приготвяне на туршия от зелени домати

  • за да получите хрупкава туршия, вТинаги избирайте пресни и здрави зеленчуци. Избягвайте домати с петна или повреди.
  • ако харесвате не много кисела туршия, можете да намалите количеството оцет или да добавите малко повече захар.
  • металните съдове могат да реагират с оцета и да променят вкуса на маринатата. Най-добре е да използвате съдове от неръждаема стомана

Така приготвена, тази туршия от зелени домати е идеална за мезене и за ракийка ил идру аперитив. Съхранявайте бурканите на подходящо място и ще имате вкусна туршия за цялата зима.

Виж още: Зелени домати в буркан без варене

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано