Добре приготвените бухти с кисело мляко може би заемат 3-то място, след палачинките и пухкавите мекиците, за приготвяне на бърза закуска. Разбира се да не забравяме и баничките, но те са една цяла отделна и голяма категория печива.
Няма как да забравим ароматно ухаещите бухти рано сутрин, които или баба или мама са приготвили с добре познатата ни ромбовидна форма, приятен загар, надигнали се при пържене почти до пръсване.
Бухти с кисело мляко
Затова решихме да припомним една стара рецепта за бухти, в оригинал, без да я изменяме изобщо. Ако сместа ви стане по-гъста, то може да ги нарежете на ромб, ако пък се получи по-рядка, просто загребвайте с лъжица от нея и пържете.
Продукти за една порция
- 2 яйца;
- 200 грама кисело мляко;
- олио за пържене;
- 200 грама брашно;
- 1 чаена лъжичка сода бикарбонат;
- пудра захар за поръсване и ванилия;
- олио за пържене.
Техника за приготвяне
Яйцата се разбъркват с киселото мляко много добре с телена бъркалка.
Брашното се пресява в отделен съд за да се насити с въздух, така след пържене бухтите ще станат по пухкави.
Добавяте содата, след което и брашното и замесвате смес, която не е много гъста.
Ако ще оформяте бухтите на ромбоиди, трябва да направите по-гъста смес почти като за тесто.
От така приготвената смес с лъжица, която предварително е намокрена с вода, се загребват топки, които се пускат в силно загрято олио.
След загряване на мазнината, намалявате котлона на умерен огън и така пържите от двете страни, докато се зачервят хубаво и получат приятен кафеникав загар.
Поднасяте готовите бухти купичка с кисело мляко поръсени с пудра захар или залети със сироп. Или пък със сирене, на който както му е вкусно.
Успех!
Разгледайте и другите ни рецепти за тестени закуски: