Тези кифлички със сирене са уникално вкусни и лесни за приготвяне, с много тънка коричка отвън, а отвътре страшно пухкави и меки. Всички ние сме ги хапвали неведнъж, но нерядко забравяме да ги приготвим, като често ги заместваме с готови полуфабрикати, което е наистина жалко.
Затова решихме да ви припомним тази рецепта за кифлички със сирене от едно време, която бързо ще замести обичайната ви закуска и е много вероятно да ви стане любима.
Необходими продукти:
- 500 гр брашно (тип 450)
- 250 мл топло мляко
- 250 гр сирене
- 100 гр масло, разтопено и охладено
- 3 яйца (2 за тестото, едно за намазване)
- 20 г прясня мая или 1 пакетче суха мая (9 г)
- 1/2 чаена лъжичка сол
- 150 гр сусам (за поръсване и в тестото)
- 80 мл олио
- 1 ч.л. сол
Начин на приготвяне на кифлички със сирене
В малка купа разтворете маята в топлото мляко, добавете 1 ч.л. захар и 1 ч.л. брашно. Разбъркайте добре и оставете на топло място за около 10 минути, докато сместа започне да шупти.
В голяма купа пресейте брашното и добавете 1/2 ч.л. сол. Направете кладенче в средата и изсипете активираната мая, разтопеното масло, олиото и 2 яйца. Замесете меко и еластично тесто. Ако е необходимо, добавете малко брашно или мляко, за да получите желаната консистенция.
Покрийте купата с кърпа и оставете тестото да втаса на топло място за около 1 час или докато удвои обема си. През това време може да натрошите сиренето в купа.
След като тестото е втасало, го разделете на 4 равни части. Всяка част разточете на кръг с диаметър около 20 см. Намажете леко с разтопено масло и поръсете със сусам. Нарежете кръга на 6 или 8 триъгълника (съответно ще излязат 24 или 32 кифлички от готовото тесто). В широката част на всеки триъгълник поставете малко натрошено сирене и завийте на кифличка, като започнете от широката част и завършите с острата.
Подредете кифличките в тава, покрита с хартия за печене, и ги оставете да втасат за около 20 минути. Разбийте второто яйце и намажете внимателно всяка кифличка. Поръсете със сусам. Печете кифличките в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20 минути или до златисто. След изпичане извадете кифличките и ги оставете да се охладят леко преди сервиране.
Съвет: За по-наситен сусамов вкус, можете да добавите малко сусам директно в самото тесто преди финалното омесване.
Таз лесна рецепта за кифлички със сирене ви дава чудесна възможност да се върнете към вкусната и домашно приготвената храна за закуска. Стига да имате времето и нужното търпение, едва ли ще посегнете друг път към готовите закуски.
Да ви е солено и сладко! 🙂
Виж още: