НачалоРецептиСладки и десертиВкусни фунийки с крем...

Вкусни фунийки с крем от едно време

Няма как да пропуснем да публикуваме и тази сполучлива и изпитана рецепта за фунийки с крем, която за някои от вас ще навява мили спомени от детството. Тези сладки наред със слепените орехчета и целувките са може би едни от най-често приготвяните лакомства от едно време, с които домакините се „фукаха“ и си разменяха, когато се събираха на кафе.

Рецепта за фунийки с крем

Продуктите за тези фунийки с яйчен крем са малко повече, но затова пък си заслужава времето и усилията. Ако помните тези фунийки с млечен крем, направете и на вашите деца, тези вкусни сладки, които гарантирано ще се запечатат в съзнанието им за цял живот. Гледката от множеството пълнени фунийки с крем на масата просто е впечатлявща.

За тестото

фунийки с яйчен крем

  • 2 големи или 3 по-малки яйца;
  • 240 гр. захар;
  • 300 гр. кисело мляко;
  • 300 мл. растителна  мазнина (олио);
  • около 900 гр. брашно;
  • 1/2 ч.л. сода за хляб;
  • 1 бакпулвер;
  • ванилия.

За крема

  • 1200 мл. прясно мляко;
  • 270 гр. захар;
  • 7 жълтъка;
  • 80 гр. царвчично нишесте (натурално);
  • ванилия;
  • 70 гр. масло.

Как се правят фунийки с яйчен крем

фунийки с яйчен крем

Яйцата и захарта се разбиват до получаването на пухкав крем. Към тях се прибавя киселото мляко, в което предварително са разтворени содата, ванилията и бакпулвера.

фунийки с крем

Прибавя се растителната мазнина и се разбива за кратко. Постепенно се прибавя от брашното и се замесва средно твърдо тесто. Готовото тесто се оставя да почине 20-30 минути.

фунийки с крем

Тестото се разделя на две равни части, от които се разточват две правоъгълни кори (дълги около 40 см.) с дебелина 2-3 мм. С помощта на нож за пица се изрязват ленти с широчина около     1,5 см., които се навиват около металните формички. Поставят се в тава покрита с хартия за печене.

фунийки с млечен крем

Печете фунийките на 170-180 градуса, докато почервенеят леко. Изваждат се от формичките, докато са още топли.

фунийки с крем

За крема се разбиват жълтъците заедно със захарта, нишестето и малко прясно мляко. Останалото мляко се слага в подходяща тенджерка на средна температура и към него се прибавя яйчената смес. Бърка се непрекъснато до сгъстяването на крема. Прибавят се маслото и ванилията и се разбърква.

фунийки с крем

Охладените фунийки се пълнят с топлия крем. Оставят се да престоят една нощ, ако това изобщо е възможно. 🙂

Да ви е сладко!

Ако нашата рецепта за фунийки с млечен крем ви е харесала, вижте и другите ни предложения за чийзкейк без печене и пандишпанов ябълков сладкиш.

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име