Няма как да пропуснем да публикуваме и тази сполучлива и изпитана рецепта за фунийки с крем, която за някои от вас ще навява мили спомени от детството. Тези сладки наред със слепените орехчета и целувките са може би едни от най-често приготвяните лакомства от едно време, с които домакините се „фукаха“ и си разменяха, когато се събираха на кафе.
Виж още: Крем карамел
Рецепта за фунийки с крем
Продуктите за тези фунийки с яйчен крем са малко повече, но затова пък си заслужава времето и усилията. Ако помните тези фунийки с млечен крем, направете и на вашите деца, тези вкусни сладки, които гарантирано ще се запечатат в съзнанието им за цял живот. Гледката от множеството пълнени фунийки с крем на масата просто е впечатлявща.
За тестото
- 2 големи или 3 по-малки яйца;
- 240 гр. захар;
- 300 гр. кисело мляко;
- 300 мл. растителна мазнина (олио);
- около 900 гр. брашно;
- 1/2 ч.л. сода за хляб;
- 1 бакпулвер;
- ванилия.
За крема
- 1200 мл. прясно мляко;
- 270 гр. захар;
- 7 жълтъка;
- 80 гр. царвчично нишесте (натурално);
- ванилия;
- 70 гр. масло.
Как се правят фунийки с яйчен крем
Яйцата и захарта се разбиват до получаването на пухкав крем. Към тях се прибавя киселото мляко, в което предварително са разтворени содата, ванилията и бакпулвера.
Прибавя се растителната мазнина и се разбива за кратко. Постепенно се прибавя от брашното и се замесва средно твърдо тесто. Готовото тесто се оставя да почине 20-30 минути.
Тестото се разделя на две равни части, от които се разточват две правоъгълни кори (дълги около 40 см.) с дебелина 2-3 мм. С помощта на нож за пица се изрязват ленти с широчина около 1,5 см., които се навиват около металните формички. Поставят се в тава покрита с хартия за печене.
Печете фунийките на 170-180 градуса, докато почервенеят леко. Изваждат се от формичките, докато са още топли.
За крема се разбиват жълтъците заедно със захарта, нишестето и малко прясно мляко. Останалото мляко се слага в подходяща тенджерка на средна температура и към него се прибавя яйчената смес. Бърка се непрекъснато до сгъстяването на крема. Прибавят се маслото и ванилията и се разбърква.
Охладените фунийки се пълнят с топлия крем. Оставят се да престоят една нощ, ако това изобщо е възможно. 🙂
Да ви е сладко!
Ако нашата рецепта за фунийки с млечен крем ви е харесала, вижте и другите ни предложения за чийзкейк без печене и пандишпанов ябълков сладкиш.