Киселото зеле, освен че има уникален вкус, е и богато на витамини, особено витамин С, който се запазва по време на ферментацията. Ястието кисело зеле с ориз, е харесване от повечето хора заради своята приятна киселинност, а оризът добавя нужната текстура.
Необходими продукти:
- кисело зеле – 1 кг (нарязано)
- ориз – 1 чаена чаша (около 150 гр), измит и отцеден добре
- олио – 3-4 супени лъжици (може и мас, ако искате по-традиционен вкус)
- вода (или зелев сок) – 3-4 чаени чаши, в зависимост от вида на ориза
- подправки за кисело зеле – черен пипер на вкус, червен пипер (1 ч.л.)
Как да приготвите вкусно кисело зеле с ориз на фурна
Първо нарежете зелето дребно. Можете да го измиете, ако е много солено, но внимавайте да не отнемете твърде много от киселия вкус.
В дълбок тиган или тенджера загрейте олиото. Добавете нарязаното кисело зеле и го задушавайте на средна температура около 10-15 минути, като разбърквате от време на време. Целта е зелето да омекне леко. Добавете 1 ч.л. червен пипер към зелето и разбъркайте.
След като зелето се задуши, добавете измития и отцеден ориз. Разбъркайте добре, за да се смеси със зелето. Задушавайте още 5-6 минути, като внимавате оризът да не залепне по дъното на съда.
След като оризът и зелето са добре смесени, налейте водата (най-добре гореща). Добавете щипка черен пипер за аромат. Разбъркайте и изчакайте вашето да заври.
Ако предпочитате ястието да бъде запечено, прехвърлете го в тава или в огнеупорен съд и го поставете в предварително загрята фурна на 180-200 градуса. Печете за около 30-40 минути, докато оризът поеме напълно водата и ястието стане златисто.
Съвети и тънкости:
Ако искате зелето на фурна да стане още по-вкусно можете да добавите и малко пушен червен пипер.
Ястието е изцяло постно, но за по-интензивен вкус можете да добавите малко свинска мас, която придава допълнителна наситеност и мекота.
Тази рецепта е богата на пробиотици и витамини от киселото зеле, като витамин С и витамини от групата В, които се запазват частично при готвене. Оризът също е отличен източник на въглехидрати, а добавените подправки допълнително обогатяват вкусовете и аромата на ястието.
Приготвено по тази рецепта, това вкусно кисело зеле с ориз на фурна е подходящо за сервиране веднага след приготвяне, но дори след 2-3 дни е същото толкова свежо тъй като ароматите са се смесили още по-добре.
Виж още: