Вкусно пиле с броколи и сметана на тиган

Пиле с броколи и сметана на тиган е изключително вкусно и различно ястие, което ще обогати вашето меню по един много по здравословен начин.

Съчетаващо нежно пиле с пресни броколи и кремообразна сметана, това ястие ще се хареса на всички членове от семейството.

Пиле с броколи и сметана на тиган е изключително вкусно и лесно за приготвяне ястие, с което имате възможността да се насладите на комбинацията от вкусно месо и здравословни зеленчуци.

Тази комбинация е една от най-популярните тъй като осигурява балансиран и пълноценен обяд или вечеря. Освен че е изключително апетитна, рецептата е и сравнително бърза за приготвяне, идеална за натовареното ежедневие.

Необходими продукти

(за 3–4 порции)

  • 500 г пилешки гърди (или пилешко филе)
  • 1 глава броколи (около 300-400 г)
  • 200 мл течна готварска сметана
  • 2 скилидки чесън (или 1/2 малка глава лук)
  • 2–3 с.л. олио (или зехтин)
  • сол и черен пипер на вкус
  • 50 г настърган кашкавал или пармезан за поръсване (по желание)
  • щипка мускатно орехче или други любими подправки (по вкус)

Как да приготвите пиле с броколи и сметана на тиган

Измийте и подсушете пилешкото месо. Нарежете го на хапки или тънки ивички за по-бързо сготвяне. Измийте броколите и ги накъсайте на средно големи розички.
Обелете и нарежете чесъна (или лука) на ситно.

Загрейте тиган с дебело дъно на средно висока температура. Добавете олиото (или зехтина). Поставете нарязаното пилешко месо и запържете, докато придобие лек златист загар от всички страни. Обикновено това отнема около 5–7 минути и
овкусете със сол и черен пипер.

Когато пилешкото е почти готово, добавете розичките броколи в тигана. Разбъркайте и гответе за още 2–3 минути, за да омекнат броколите и да запазят свежия си зелен цвят. Ако предпочитате броколите по-меки, може да добавите 2–3 с.л. вода или бульон и да задушите за няколко минути под капак.

Добавете нарязания чесън (или лук) и разбъркайте за около 1 минута, като внимавате да не прегорят. Налейте течната сметана в тигана и разбъркайте добре, за да се разпредели равномерно между пилето и броколите. Намалете температурата на умерен огън и оставете да къкри няколко минути, докато сосът се сгъсти леко.

Овкусете, ако е необходимо, със сол, черен пипер и/или любими подправки (мускатно орехче, чубрица и т.н.) По желание поръсете ястието с настърган кашкавал или пармезан, за да стане още по-кремообразно.

Може да го запечете за 2–3 минути във фурна или на грил функция, ако имате подходящ тиган/съд. Това ще придаде хрупкава златиста коричка.

Да ви е сладко!

Виж още:

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

предишна статия
следваща статия
Препоръчано