Пиле с броколи и сметана на тиган е изключително вкусно и лесно за приготвяне ястие, с което имате възможността да се насладите на комбинацията от вкусно месо и здравословни зеленчуци.
Тази комбинация е една от най-популярните тъй като осигурява балансиран и пълноценен обяд или вечеря. Освен че е изключително апетитна, рецептата е и сравнително бърза за приготвяне, идеална за натовареното ежедневие.
Необходими продукти
(за 3–4 порции)
- 500 г пилешки гърди (или пилешко филе)
- 1 глава броколи (около 300-400 г)
- 200 мл течна готварска сметана
- 2 скилидки чесън (или 1/2 малка глава лук)
- 2–3 с.л. олио (или зехтин)
- сол и черен пипер на вкус
- 50 г настърган кашкавал или пармезан за поръсване (по желание)
- щипка мускатно орехче или други любими подправки (по вкус)
Как да приготвите пиле с броколи и сметана на тиган
Измийте и подсушете пилешкото месо. Нарежете го на хапки или тънки ивички за по-бързо сготвяне. Измийте броколите и ги накъсайте на средно големи розички.
Обелете и нарежете чесъна (или лука) на ситно.
Загрейте тиган с дебело дъно на средно висока температура. Добавете олиото (или зехтина). Поставете нарязаното пилешко месо и запържете, докато придобие лек златист загар от всички страни. Обикновено това отнема около 5–7 минути и
овкусете със сол и черен пипер.
Когато пилешкото е почти готово, добавете розичките броколи в тигана. Разбъркайте и гответе за още 2–3 минути, за да омекнат броколите и да запазят свежия си зелен цвят. Ако предпочитате броколите по-меки, може да добавите 2–3 с.л. вода или бульон и да задушите за няколко минути под капак.
Добавете нарязания чесън (или лук) и разбъркайте за около 1 минута, като внимавате да не прегорят. Налейте течната сметана в тигана и разбъркайте добре, за да се разпредели равномерно между пилето и броколите. Намалете температурата на умерен огън и оставете да къкри няколко минути, докато сосът се сгъсти леко.
Овкусете, ако е необходимо, със сол, черен пипер и/или любими подправки (мускатно орехче, чубрица и т.н.) По желание поръсете ястието с настърган кашкавал или пармезан, за да стане още по-кремообразно.
Може да го запечете за 2–3 минути във фурна или на грил функция, ако имате подходящ тиган/съд. Това ще придаде хрупкава златиста коричка.
Да ви е сладко!
Виж още: