Приготвено по тази рецепта това пиле с ориз и зеленчуци на късчета става най-вкусно и много сочно, да не говорим че се приготвя съвсем бързо. Аз лично започвам със сваряването на ориза и нарязването на пилешкото месо и зеленчуците, докато ориза се вари. Така, когато е сварен, остава само обработка на пилешките късчета и зеленчуците и буквално за по-малко от час, ястието е готово.
Но ето и самата рецепта, в която освен моркови и гъби, понякога слагам ситно нарязано зеле. Някои ще кажат че става почти пиле по китайски, понеже добавям и яйце, но има голяма разлика. Тук не ползвам соев сос и всеки вкус на отделните компоненти е отчетлив и ясно изразен, макар че винаги може да овкусите с него, ако ви харесва.
Пиле с ориз и зеленчуци
- 300 гр пилешко месо от гърди, нарязано на късчета;
- 1 ч.л. ориз;
- 2 моркова;
- 4 големи печурки;
- 3 яйца;
- прясно зеле по желание (нарязано на ситно);
- щипка черен пипер;
- олио за запържване;
- сол на вкус;
Начин на приготвяне
Първо с подходящ тиган загряваме малко олио и запържвам една чаена чаша ориз за няколко минути. Това ще му попречи да се слепва когато се вари и готви в последствие.
В малка тенджера прехвърлям ориза, заливам го с три ч.ч. вода и го оставям да се вари на среден огън, а през това време се заемам с нарязването на пилешкото месо и зеленчуците.
Ползвам пилешки гърди, на които премахвам ципата и нарязвам на парченца с големина не повече от 2 см. Морковите режа по дължина и после на 3 части, за да се получат малки пръчки като от снимката по-горе. Не ги правя много тънки, защото е по-вкусно когато леко хрупат, въпреки че са сготвени.
Гъбите нарязвам кат като за гъбена супа, а зелето (ако ще слагате и зеле) на тънки ленти. В ястието на снимките се съм ползвала, но често приготвям пиле с ориз и зеленчуци плюс зеле, за да стане по-богато.
В тиган слагам малко мазнина и запържвам пилето, след което прибавям зеленчуците и разбърквам добре. Ако е нужно може да добавите малко водичка. Оставям всичко това на среден огън да се готви. Не му трябва много, за 15 минути био трябвало пилето да е сготвено а зеленчуците да са омекнали.
След това, добавям и ориза и разбърквам много добре да се смесят вкусовете на всеки отделен компонент. 2-3 минути преди отнемане чуквам 3 яйца в купичка, разбърквам ги добре и ги добавям към пилето със зеленчуци. На яйцата им трябва съвсем малко за да се сготвят и да станат на „парцали“. Дори понякога ги добавям след отнемане на яститето докато е още горещо.
Получава се уникално вкусно! Забравих за черния пипер… може да го добавите докато се задушават зеленчуците или по-къусно при сервиране на ястието. Сол на вкус, според вкуса на всекиму. Ако желаете може да поръсите готовото пиле с ориз и зеленчуци с малко соев сос.
Да ви е сладко!
Виж още: