Тук ще разкрием как се прави втасане накозунак във фурна и за колко време да го оставите да втаса, за да получим безупречен козунак с нежна текстура и неустоим аромат.
Защо е важно втасването при козунака
Втасването е процес, при който тестото увеличава обема си благодарение на активното действие на маята в него. Маята преобразува захарта в тестото в газове, които се запечатват в тестото. По този начин се създават и малки въздушни балончета, които правят козунака лек и пухкав.
Това е критичен етап, при който трябва да се внимава с температурата и времето на втасване, за да се получи желаният резултат и за да не превтаса тестото.
Втасване на козунак във фурна стъпка по стъпка
Фурната е идеално място за втасване на тестото, тъй като тя може да поддържа постоянна температура, необходима за правилното развитие на маята. За най-добро втасване, първо трябва да загреете фурната на около 30 до 40 градуса, след което да я изключите, за да може да се създаде топла, но не гореща среда за тестото.
По този начин ще осигурите идеални условия на маята да работи ефективно. И така когато направите това, поставете тестото в подходяща купа или форма и го покрийте с чиста кърпа. След това поставете купата във фурната, като оставите вратата й леко открехната, за да се осигури циркулация на въздуха.
Така оставете тестото за козунака да втасва докато удвои обема си. Важно е да не отваряте фурната по време на втасването, за да не нарушите температурния баланс.
Какво време е нужно за втасване на козунак
Времето за втасване на козунак зависи от няколко фактора, като температурата на фурната, влажността и количеството мая, което сте използвали.
Обикновено, за постигане на най-добри резултати, втасването би трябвало да отнеме между 45 минути и 1 час.
Ако фурната не може да поддържа подходяща температура, то тогава може да отнеме малко повече време. Не прекалявайте обаче, тъй като прекалено дългото втасване може да доведе до прекомерно развиване на тестото и нарушаване на структурата. На диалект се казва, че тестото е превтасало.
Надяваме се с малко търпение, да получите перфектния козунак, който ще бъде не само вкусен, но и впечатляващ на вашата трапеза.
Виж още: