Ако ни е научил фолклора на много шеги, то една от тях е свързана с пестеливостта на габровците. А дали тази рецепта за туршия от динени кори идва от Габрово, може и да се поспори, но с такова заглавия я срещнахме в един стар тефтер.
Едно е сигурно, и динените кори не са за изхвърляне, като много хора от тях правят или сладко, а други даже туршия. Спомням си навремето дядо ми слагаше малък карпуз в туршията с бидона и покрай цветното зеле и моркови, тези малки динчета свършваха по-бързо от основната зимнина. Ако сте си купили голяма диня, чийто сезона е точно сега през август, не изхвърляйте корите, а спретнете една кисела зимнина от тях за нула време.
Туршия от динени кори
Няма дори да ви се наложи да притичвате до магазина за подправки, освен може би за пресен копър. Ето и какво ще ви трябва освен останалите кори от динята.
Необходими продукти за 1 буркан
- динени кора;
- 30 мл оцет (3-4 с.л.)
- 1 равна с.л. сол;
- 1 равна с.л. захар;
- резен лук;
- 5-6 цели зърна черен пипер;
- 1-2 зрънца бахар
- копър.
Начин на приготвяне
След като изядете динята, отделете корите в торба и когато ови остане малко свободно време си направете тази вкусна туршия по следния начин.
С помощта на белачка или нож, почиствате динените кори от зелената външна част ои от розовото отвътре, така че да остане само бялата част на кората.
Нарязвате кората на парчета, удобни за цяла хапка и ги слагате в буркан, а между тях пускате зърната черен пипер и бахар, като най-отгоре завършвате със стрък пресен копър.
Заливате с няколко лъжици оцет, добавяте солта и захарта и допълвате с вода почти до ръба, след което ги затваряте с капачки. Трябва им само 3-4 минути във вряла вода да се запечатат, не повече и вече имате една ценна туршия от динени кори.
Да ви е сладко!
Виж още:
снимки: Flickr