НачалоГрадинаГардения - засаждане, отглеждане...

Гардения – засаждане, отглеждане и грижи за цветето

Има близо 200 разновидности на растението с красиви цветове Гардения (Gardenia), но по-разпростанените са от рода G. jasminoides (жасминова гардения) и сорта, върху който често се присажда е гардения Тунбергия (G. thunbergia), както и таитянска гардения.

Жасминовата гардения е също известна като Кейп жасмин, име, което идва от погрешната идея, че това цвете произхожда от нос Добра надежда (Cape town), когато то просто е било транспортирано до Англия от Азия с кораб, който е спрял там. Отглежда се в Китай повече от 1000 години и продължава да радва флористи и ландшафтни дизайнери и до днес.

Повечето сортове могат да се похвалят с бели цъфтежи, но някои имат жълти цветя. „Златна магия“ например има двойни цветове, които са бели, когато започнат да се отварят, и се променят в кремаво жълто, когато цветята се отворят напълно. Това е компактен храст, който расте средно до метър на височина и ширина.

Гардения – характеристика

Гардениите са ценени заради своите ароматни бели цветове и лъскави, тъмнозелени листа. В зависимост от техния размер и форма, гардениите могат да се използват като контейнерни растения, за живи плетове, като почвопокривни, за масови насаждения или свободно стоящи цветя в саксии. Насладете се на техния аромат на закрито и навън, като ги засадите близо до вътрешни дворове, врати или прозорци.

Име на рода Gardenia jasminoides
Често срещано име Гардения
Тип растение Стайно растение, храст
Светлина Част слънце, сянка
Височина 120 – 180 см
ширина 120 – 180 см
Цвят на цветето Бяло, Жълто, Синьозелено
Характеристики на сезона Есенен цъфтеж, пролетен цъфтеж, летен цъфтеж, зимен интерес
Подходящ за Рязан цвят, аромат, подходящи за контейнери
Размножаване Семена, стъблени резници

 

Видове Гардения

гардения
бяла жасминова гардения

Има повече от 200 вида гардения. Различните сортове гардения се различават по размер, от сортове джуджета, които растат предимно до 1 метър на височина, докато други, могат да порснат до 2 и повече метра в зрял вид.

Класическата бяла гардения с двойни венчелистчета е Жасминовата гардения, а таитянската гардения (Gardenia taitensis) е друг популярен вид.

Ще намерите и вариации в цветята, които могат да имат единични или двойни венчелистчета, както и в цветовете. Докато белите гардении са най-често срещани, те също могат да се намерят в розово, жълто, оранжево и червено.

Засаждане и пресаждане

За да засадите храсти, закупени от магазин или местна оранжерия, или чрез  резници, които сте вкоренили сами, започнете, като ги поливате и ги оставите да се отцедят, така че почвата да е влажна, но не мокра.

Изкопайте дупка в зоната на отглеждане, която е около три пъти по-голяма от ширината на саксията и достатъчно дълбока, така че горната част на кореновата топка да е 7-8 см  над повърхността на почвата. Гардениите обичат да са на високо.

Центрирайте пресаждането , като добавите мулч под корените, докато постигнете желаната височина. Запълнете с почва, леко я притъпчете с ръце и полейте обилно.

Ако почвата се утаи, добавете още отгоре, като се уверите, че короната на растението остава около 3 см  над повърхността на почвата. Ако можете да забележите съединението на присадката върху присаден сорт, уверете се, че е доста над повърхността на почвата.

Добавете 5-6 см  слой мулч , който не е третиран с никакъв вид хербициди или пестициди. Подходящ избор са слама или борови иглички.

Грижи за Гардения

гардения

Преди да засадите гардения, изберете място, където почвата е кисела, с pH от 5,0 до 6,0, или я променете, за да достигнете това ниво. Това не е моментът за предположения, така че не забравяйте да тествате почвата си предварително.

Изложение

Гардениите също са придирчиви към светлината. Те виреят на пълно слънце и се нуждаят от около пет часа на ден, но ще се нуждаят от защита от жарко обедно или следобедно слънце.

Североизточно изложение би било идеално, защото растенията ще получат ярка сутрешна светлина и малко обедна светлина, но няма да бъдат на пълно слънце през най-горещата част от деня. Лека до умерена сянка също ще сработи, стига да са в зона, която е защитена от вятър.

Това място също трябва да има почва, която не е третирана с пестициди, тъй като гардениите привличат пчели и други насекоми опрашители.

Разстояние от други растения

Що се отнася до растенията-компаньони, не забравяйте да избягвате такива, които ще се борят за кореново пространство. Гардениите имат плитки корени и няма да оцелеят при такава конкуренция.

Като цяло, добра идея е да засадите сортове джуджета на поне 80см  от най-близкия конкурент, било то друга гардения, растение-компаньон или друго градинско растение.

Това разстояние осигурява въздушния поток, необходим за избягване на болести, когато храстите достигнат своето зряло разпространение от 60 до 90 см.

Стандартните сортове се нуждаят от още повече надземно пространство, за да осигурят нуждите си от циркулация на въздуха, когато достигнат зрялост.

Проверете вашия конкретен сорт, за да научите колко далеч може да се разпространи, но разчитайте, че имате нужда от разстояние поне 1.5м между гардения със стандартен размер и други ландшафтни растения и елементи.

Ако сте избрали да отглеждате жасминова гардения в саксии,  за тях важи много от същите съвети по-горе.

Те ще трябва да бъдат поставени на място, което получава пет или повече часа пълно слънце или ярка светлина от слънчев прозорец. Но не ги излагайте на пряка слънчева светлина на закрито или на силно обедно слънце на открито, или те ще увехнат.

Вероятно ще искате да изберете една от гардениите с по-скромни размери за саксии, тип джудже, който ще расте само до 60см на височина. Има почви за саксии, формулирани специално за киселиннолюбиви цъфтящи растения, които работят добре за гардении, растящи в саксии.

Почва

Гардениите обичат киселинна почва с по-ниско pH. Традиционните смески за домашни цветя с торф обикновено ще свърщат работа. Когато се засаждат на открито, най-добре е да измерите рН на почвата и да го коригирате при нужда.

Всяка смес, която използвате, трябва да е кисела, с pH от 5,0 до 6,0. Саксиите са склонни да пресъхват по-бързо от градинските засаждения, така че не забравяйте да проверявате често влажността на почвата и поливайте винаги, когато горните няколко сантиметра са сухи.

Освен ако не растат във влажен вътрешен двор или в оранжерия, гардениите, растящи в саксии, също се нуждаят от мъгла (пулверизиране), за да се гарантира, че техните изисквания за влажност са изпълнени.

Съвети за отглеждане

съвети за отглеждане на гардения

Засадете в кисела почва с pH 5,0-6,0. Не отглеждайте гаредении на открито целогодишно, ако зимата става твърде студено. Поливайте редовно, но не пренасищайте почвата.

Подрязване и поддръжка

Поддръжката на гардениите наистина е малко трудоемка, но външният вид и ароматът им повече от компенсират енергията, която ще изразходвате.

Те процъфтяват във влага, така че ще трябва да ги напръскате с фина мъгла, ако вашият район е с по-сух и горещ летен период.

Нормално е старите листа да паднат или пожълтяват в началото на пролетта или есента, но бъдете предпазливи, ако забележите нови листа, пожълтяли и да падат от храста. Това може да означава преполиване или недостатъчно поливане или че трябва да осигурите по-кисела почва.

Подрязване на Гардения

Подрязването се препоръчва, но ще трябва да свършите тази работа само след като храстите са приключили с цъфтежа през лятото или есента, в зависимост от сорта.

Не подрязвайте, ако забележите образуване на пъпки в края на есента или началото на зимата, или ще пожертвате първите цъфтежи през следващата година.

Ако отглеждате по-млади растения, подрязвайте достатъчно, за да запазите формата на вашата гардения. По-старите растения ще се нуждаят от по-съществено подрязване. За тях отрежете две трети от новия растеж, след като растението приключи цъфтежа.

И не забравяйте да отрежете всички мъртви, повредени или болни клони, които забележите. Добре е да ги режете по всяко време на годината, без да чакате края на цъфтежа.

Вредители и болести

Част от грижата за тези елегантни и красиви цветя включва да се погрижите за тях от евентуални вредители.

Листни въшки

Можете да откриете наличието на листни въшки – и също толкова досадни белокрилки. Също може да забележите сива, размита гъбичка, образуваща се върху листата, състояние, известно като саждива плесен.

Тези малки зелени или сиви насекоми ще изсмучат сока направо от стъблата и листата и също така пренасят патогени на болести от растение на растение, оставяйки след себе си лепкава сладка медена роса.

Те обикновено се премахват с насочена и силна вода  от градинския маркуч, но може да се наложи да прибегнете до инсектициден сапун, ако това не работи.

Паякообразни акари

Тези смучещи паякообразни с размер на глава на карфица обичат топлината, точно както гардениите. Най-добрата стратегия е да ги избягвате, като пазите листата от прах и поддържате хидратация. Паякообразните акари са склонни да налазват мръсни листа и растения, лишени от вода.

Белокрилки

Белокрилката оправдава името си. То е малко, бяло насекомо с крила, но по-големият проблем са хранителните му навици. Тези вредители ще изсмукват сок от листата на вашата гардения. Те оставят след себе си така наречената медена роса, която може да привлече гореспоменатата саждиста плесен, към която гардениите са склонни.

Може да успеете да се отървете от белите мухи със спрей с масло от нийм или инсектициден сапун или може би просто със силна струя вода от маркуча, ако не са се размножили вече твърде много.

Брашнеста мана

Брашнестата мана също е доста често срещана. Причинява се от гъбата Erysiphe polygoni, появява се като прах, обикновено намиращ се по горните страни на листата. Отрежете и незабавно изхвърлете всеки лист или клонка. Ако забележите брашнеста мана, преди да е широко разпространена, някои фунгициди може да са ефективни.

Кореново гниене

Кореновото гниене също е немалко разпространено, причинено от гъби и други видове, включително Phytophthora , Rhizoctonia и Pythium. Ранното откриване и превенция са най-добрите начини за справяне с кореновото гниене. Избягвайте пресаждането на едно и също място, докато не изминат няколко години.

снимки: stock.adobe.com

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име