Голи сарми – вкусни, ароматни и засищащи. Тези сарми не ни бяха познати и на нас до този момент, но тъй като обичаме да експериментираме, решихме да пробваме рецептата. Тази рецепта не трябва да се бърка с класическите деконструирани сарми.
Така приготвени и направено с продукти, които най-вероятно вече имате в килера си. Ако и вие обичате нови предложения в кулинарията, побързайте да направите тази невероятна рецепта.
Продукти и подправки за голи сарми
- 500 гр. картофи;
- 150 гр. олио;
- 50 гр. моркови;
- 50 гр. целина;
- 100 гр. грах;
- 50 гр. ориз;
- 250 гр. домати;
- 25 гр. брашно;
- 250 мл. прясно мляко;
- 2 бр. яйца;
- 250 гр. кисело мляко за гарнитура;
- черен пипер;
- магданоз;
- сол.
Начин на приготвяне
Нарежете морковите и целината на дребно и ги задушете в олио и малко вода, до омекване. Сварете картофите, охладете ги и ги обелете и нарежете на кубчета. Изпържете ги леко в сгорещена мазнина.Сварете граха и ориза поотделно.
От прясното мляко, яйцата, брашното и мазнина направете бешамелов сос, като в мазнината запържите брашното и към него добавите постепенно яйчено-млечната смес (предварително разбитите яйца и мляко). Подправете със сол и черен пипер и варете соса, с непрекъснато бъркане, до гъстотата на боза.
Смесете всички продукти (без бешамеловия сос), прибавете подправките и ситно нарязаните домати. Със средно голяма лъжица взимате от сместа и с леко притискане я оформяте във форма на сарма. Нареждате оформените сарми в намазнена тава. Поливате ги с бешамеловия сос и ги печете 20-30 минути на 180 градуса. Готовите голи сарми се поднесете с кисело мляко.
Да ви е сладко!
Ако нашата рецепта за голи сарми ви е харесала, вижте и другите ни предложения за содена питка и боб с кисело зеле.