Невероятно е, никой няма да остане безразличен към тази ачма баница, след като веднъж я опита. Ачма е грузинско тестено ястие от няколко слоя нежно тесто, хрупкава горна част и много сирене и масло между тях.
Произхожда от западната част на грузинските райони Абхазия и Аджария. Тестото обикновено се прави с яйца, вода, масло и брашно, докато плънката от сирене е или грузинско сирене, или комбинация от рикота, моцарела и фета. Поради факта, че е ястие на пластове с нежни листове тесто, ачма баницата много си прилича са нашата къпана баница.
Направете ачма баница по тази рецепта и зарадвайте любимите си хора. В тази рецепта заложихме на българско краве и овче сирене поради факта че са по-разпространени и по-досъпни, но ако имате подръка горните по-меки сирена, може да пробвате с тях. Приблизителното врене за приготвяне е 1 час.
Рецепта за Ачма баница
- 4 ч.ч. брашно;
- 2 яйца;
- 200 мл. топла вода;
- 1/2 ч.л. сода бикарбонат;
- 350 гр. краве сирене;
- 350 г овче сирене;
- 200 гр масло;
- сол на вкус.
Начин за приготвяне
Замесете тесто като разбийте яйцата в купа, добавяте олиото, сол, брашното, содата и вода. Така замесеното тесто го разделяте на 10 равни части, като една от тях трябва да е сравнително по-голяма.
Разточете всяка от тях и я потопете във вряла вода за 2 минути, след което веднага я слагате в студена вода и я изваждате. Този процес ще направи корите в последствие меки, пухкави и къдрави.
Поставете една от корите (разточена от най-голямата топка) в кръгла тава за печене, като внимавате краищата й да излизат от тавата, за да може да загърнете краищата на баницата с нея.
Нанесете обилно разтопено масло, след това добавете сирене, сложете още един слой масло и така повтаряйте този процес докато корите свършат. Най-накрая загърнете баницата с първия слой от разточената голяма кора. Нарежете на квадрати, доибете и останалото масло, на местата където е разрязана баницата.
Така готовата за печене ачма баница сложете в загрята на 180 градуса фурна и се печете за около 45 минути или до готовност.
Да ви е сладко!
Забележка: Ако искате да постигнете още по мека консистенция, може да настържете и смесите сиренето предварително, вместо да го трошите.
Други рецепти за баница:
Вкусна баница с праз лук по стара бабина рецепта
Любопитно за ачма баница
Всъщност ачмата е разновидност на Хачапури, традиционно грузинско ястие, което се приготвя от тесто с пълнеж от сирене. Ачмата или като още е наричана, ачма баница е нейна разновидност, присъща за региона Абхазия. В много други страни се приготвя това подобно на лазаня ястие, като например в България го разпонаваме като къпана баница, в Турция като Su Böreği (воден бюрек) и т.н. За съжаление не успяхме да проследим корените това изключително вкусно печиво.
Снимка: CC0, Wikimedia