НачалоРецептиГръцка мусака (оригинална рецепта)

Гръцка мусака (оригинална рецепта)

Произходът на ястието Мусака, все още не е съвсем изяснен, но се предполага, че идва от персийско ястие, което комбинира патладжани с агнешко месо. Добре  познатата ни гръцка мусака се доближава по вид, с това изключение, че при гръцката версия е добавен бешамелов сос, доста от подправките са сменени или изцяло премахнати, а месото, което гърците предимно слагат в ястието е телешка кайма. Има и още една интересна подправка, която със сигурност ще ви учуди, ако не сте правили гръцка мусака и това е канелата, която се добавя в каймата.

Друга интересна подправка, която те използват е мащерката. Но нека преминем към изпълнението на рецептата за мусака по гръцки, която е разделена на три основни етапа. Обработка на зеленчуците, каймата и приготвяне на бешамеловия сос.

Рецепта за гръцка мусака

Ето и необходимите продукти, изредени по основните компоненти за гръцката мусака.

За каймата

  • 500 гр. телешка кайма;
  • 400 гр. нарязани домати;
  • 1 глава лук;
  • 2 с.л зехтин, за сотиране;
  • 1 глава чесън;
  • 3 щипки захар;
  • 1/2 ч.л. настъргано индийско орехче;
  • 1 с.л. канела;
  • 1 с.л. доматен сок;
  • черен пипер;
  • сол на вкус.

Бешамелов сос за мусака по гръцки

  • 750 мл пълномаслено мляко;
  • 100 гр. масло;
  • 100 гр. брашно;
  • 3 жълтъка.
  • черен пипер;
  • 1 щипка настъргано индийско орехче;
  • 100 гр. пармезан (настърган).

Зеленчуците

  • 3 картофа (сварени и обелени);
  • 5-6 с.л. зехтин;
  • 1 глава лук;
  • 2 тиквички;
  • 2 патладжана;
  • мащерка;
  • черен пипер;
  • сол на вкус

Как се прави гръцка мусака

Тази рецепта за мусака по гръцки се изпълнява в 3 главни стъпки. Обработка на зеленчуците, каймата и направа на соса. Първо ще започнем с обработка на зеленчуците.

Подготовка на зеленчуците

За тази цел първо нарязвате картофите на филийки с дебелина около 1см и ги запържете в силно загрят тиган с 2-3 супени лъжици зехтин докато се запечатат от двете страни (но не изпържат).

В подходяща тава намазана с малко зехтин се подреждат и се овкусяват с мащерка, черен пипер и сол на вкус. Следва да нарежете лукът отново на филийки и да го запържете с малко зехтин в същия тиган в който сте запържвали картофите.

Запържете лукът докато се карамелизира и го наредете върху картофите в тавата. Тиквичките на свой ред също се нарязват на филии от към късата им страна, отново се запържват и се редят върху лукът. Може да добавите още малко мащерка и черен пипер със сол за да овкусите.

Нарежете патладжаните на филийки и ги сложете отново в същия тиган с малко зехтин. Изчакайте да се оцветят и ги наредете върху тиквичките като овкусите отново с подправки. Процесът може да ви се стори малко дълъг и повтарящ се, но това е ключът към успеха на оригинална и вкусна гръцка мусака.

Подготовка на каймата за гръцка мусака

Нарязвате лукът на едро едро и се слага в същия тиган, който сме използвали за зеленчуците, заедно с малко зехтин на силен огън. Накълцайте чесъна и го добавете в тигана, а след малко прибавете и захарта, канелата, индийското орехче  и доматите и разбъркайте добре.

Добавяте каймата и разбърквате много добре докато придобие приятен цвят.
Задушете всичко това, разбъркайте добре и оставете да се готви на слаб котлон за около 10-15 минути, като разбърквайте на равни интервали. Малко преди да свалите от котлона, овкусете със сол и черен пипер на вкус.

Идва ред на бешамеловия сос

В тенджера на слаб огън сложете маслото и щом се разтопи добавете брашното и бъркайте енергично с шпатула, като постепенно добавяте прясното мляко на части. Важно е да добавяте млякото малко по малко, за да не се получат бучки от брашното, или както нашите баби казваха, да не стане „на вълци“.

Щом сосът започне да се надига, ще познаете че е почти готов. Трябва вашия бешамелов сос да бъде с гладка и кремообразна консистенция. Ако е така, свалете от котлона и прибавете индийското орехче, черния пипер, жълтъците и пармезана, след което разбъркайте добре.

Почти сте готови! Загрейте фурната на 200° с вентилатор. Отмерете 200 мл от бешамеловия сос и добавете към каймата, като го омешате добре. По този начин всички съставки ще се споят заедно. Прибавете каймата към тавата със зеленчуците и накрая долейте останалия сос, като го разпределите равномерно в тавата. Печете за около 40-45 минути или до готовност, след което се насладете на вашата гръцка мусака, приготвен по оригинална и неподправен рецепта на нашите съседи.

Да ви е сладко!

Други рецепти за мусака:

Традиционна българска мусака

Заливка за мусака с кисело мляко

Заливка за мусака с прясно мляко

Още 5 начина за приготвяне на муска

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име