Рецепта предлага стъпка по стъпка подход за приготвянето на перфектната гръцка мусака с патладжани и картофи, която може да засити всяко събиране и да задоволи разнообразни вкусове.
Необходими продукти за мусаката с патладжани и картофи
- 3 средно големи патладжана, нарязани на кръгове
- 500 г кайма (смес от свинско и телешко)
- 2 глави лук, нарязан на ситно
- 3 скилидки чесън, смачкан
- 1 чаена лъжица червен пипер
- 1 чаена лъжица сушен риган
- 2 домата, нарязани на кубчета
- 100 мл червено вино
- 2 супени лъжици зехтин
- 1 чаена лъжица сол
- 1/2 чаена лъжица черен пипер
- 100 г настъргано сирене (по избор кашкавал или сирене)
- 250 мл млечен сос бешамел
Как се прави гръцка мусака с патладжани и картофи
Започнете първо с нарязването на патладжаните на кръгове, като след това се поръсват със сол и се слагат настрани за 30 минути, за да отделят горчивия сок. След това ги изплакнете и подсушете.
Вземете дълбок тиган, като в него загреете зехтин и се запържите патладжаните до златисто, след което ги извадете и ги оставете върху хартиена кърпа, която да поеме излишната мазнина.
В същия този тиган добавете наситненият лук и смачканият чесън, като ги задушите до степен на омекване. След което прибавете каймата, която трябва да се запържи до кафяв цвят.
Овкусете по ваше желание с червен пипер, сушен риган, сол и черен пипер. Накрая прибавете нарязаните домати и виното, като е хубаво да оставите сместа да къкри на слаб огън около 10 минути.
В хубаво намаслена тава наредете слой от патладжаните и ги покриите с част от смес с кайма, след което сложете още един слой патладжани и така до всичкото изчерпване на продуктите, като задължителни се уверите че ще завършите с слой от патладжани. Накрая ястието се залива хубаво с предварително приготвения бешамелов сос и се посипва обилно с настърганото сирене.
Мусаката с патладжани се пече в предварително загрята фурна на 200°С за около 30 минути или докато достигне нивото на запичане което желаете. Най-подходящо това ястие се сервира със свежа салата, която допълва вкусовете и предлага балансирана трапеза.
Полезни съвети
Патладжаните могат да бъдат както запържени така и печени, като по този начин ще направят по-леко ястието.
Ястието е идеално за подготовка от предния ден, като вкусовете се усилват, когато престои.
Гръцка мусака с патладжани и картофи е ястие което не трябва да се изпуска да се сервира особено през срудените сезони. Поднесете това вкусно ястие със свежа салата за завършек на всяка трапеза.
Тази рецепта е чудесен начин да внесете разнообразие в нашата класическата рецепта, както си я познаваме, но с гръзкия вариант и да изненадате семейството си с нещо ново. Ароматите на печен патладжан и сочната кайма създават незабравимо ястие, което със сигурност ще стане любимо на всички.
снимки: Adobe
Вижте още: