Гръцка мусака с патладжани и картофи​

Гръцка мусака с патладжани и картофи​ е версия на традиционната мусака, малко по-ралична, но също толкова вкусна и е идеална за зимния сезон.

Тя ще плени и засити всеки, койот търси уюта и насладата на масата в малко по-нестандартната форма на това емблематично ястие.

Съчетавайки в едно меките патладжани, ароматното месо и богатите подправки, тази рецепта е истинско пиршество за сетивата.

Рецепта предлага стъпка по стъпка подход за приготвянето на перфектната гръцка мусака с патладжани и картофи​, която може да засити всяко събиране и да задоволи разнообразни вкусове.

Необходими продукти за мусаката с патладжани и картофи

  • 3 средно големи патладжана, нарязани на кръгове
  • 500 г кайма (смес от свинско и телешко)
  • 2 глави лук, нарязан на ситно
  • 3 скилидки чесън, смачкан
  • 1 чаена лъжица червен пипер
  • 1 чаена лъжица сушен риган
  • 2 домата, нарязани на кубчета
  • 100 мл червено вино
  • 2 супени лъжици зехтин
  • 1 чаена лъжица сол
  • 1/2 чаена лъжица черен пипер
  • 100 г настъргано сирене (по избор кашкавал или сирене)
  • 250 мл млечен сос бешамел

Как се прави гръцка мусака с патладжани и картофи​

гръцка мусака с патладжани и картофи​

Започнете първо с нарязването на патладжаните на кръгове, като след това се поръсват със сол и се слагат настрани за 30 минути, за да отделят горчивия сок. След това ги изплакнете и подсушете.

Вземете дълбок тиган, като в него загреете зехтин и се запържите патладжаните до златисто, след което ги извадете и ги оставете върху хартиена кърпа, която да поеме излишната мазнина.

В същия този тиган добавете наситненият лук и смачканият чесън, като ги задушите до степен на омекване. След което прибавете каймата, която трябва да се запържи до кафяв цвят.

Овкусете по ваше желание с червен пипер, сушен риган, сол и черен пипер. Накрая прибавете нарязаните домати и виното, като е хубаво да оставите сместа да къкри на слаб огън около 10 минути.

В хубаво намаслена тава наредете слой от патладжаните и ги покриите с част от смес с кайма, след което сложете още един слой патладжани и така до всичкото изчерпване на продуктите, като задължителни се уверите че ще завършите с слой от патладжани. Накрая ястието се залива хубаво с предварително приготвения бешамелов сос и се посипва обилно с настърганото сирене.

Мусаката с патладжани се пече в предварително загрята фурна на 200°С за около 30 минути или докато достигне нивото на запичане което желаете. Най-подходящо това ястие се сервира със свежа салата, която допълва вкусовете и предлага балансирана трапеза.

Полезни съвети

Патладжаните могат да бъдат както запържени така и печени, като по този начин ще направят по-леко ястието.

Ястието е идеално за подготовка от предния ден, като вкусовете се усилват, когато престои.

Гръцка мусака с патладжани и картофи​ е ястие което не трябва да се изпуска да се сервира особено през срудените сезони. Поднесете това вкусно ястие със свежа салата за завършек на всяка трапеза.

Тази рецепта е чудесен начин да внесете разнообразие в нашата класическата рецепта, както си я познаваме, но с гръзкия вариант и да изненадате семейството си с нещо ново. Ароматите на печен патладжан и сочната кайма създават незабравимо ястие, което със сигурност ще стане любимо на всички.

снимки: Adobe

Вижте още:

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано