Рецептите днес: Как да си приготвим вкусен гъбен сос за пържоли по 3 начина.
Сосовете са необходими и важни допълнения към всекидневната храна. Те придават особено приятен, пикантен вкус и повишават хранителността и калоричността на ястията поради значителното количество на масло, яйца и мляко. Необходимо е само да умеете да ги приготвите и да ги подадете в такава комбинация и количеството на отделните подправки да бъде такова, че да не се отразят зле върху здравословното състояние на човека. Един он най-често приготвяните и най-търсен за употреба е именно този гъбен сос за пържоли, чиито рецепти днес ще ви представим.
Сосовете се сервират заедно с ястията или отделно. Те се поднасят обикновено в сосиера както при соса за салата Цезар, но когато се приготвят сосове за пържоли е най-добре да залеете пържолата със сосът или ида го добавите отстрани към нея, докато е още топъл. Ако топлият гъбен сос за пържоли се поднесе изстинал, той изгубва много от предназначението си и едва ли не става излишен. Например, ако се поднесат топли пържени кюфтета със сос, който е изстинал, ястието е почти безвкусно.
Но нека видим, кои са най-вкусните гъбени сосове, подходящи за пържоли.
Традиционен гъбен сос за пържоли
Това е един вид обикновения гъбен сос за пържоли с вино който е познат най-верочтно на много от вас.
Необходими продукти
Продуктите са разчетени за 4 порции
- 200 гр гъби;
- 80 гр масло;
- 1 глава лук;
- 1/2 с.л. брашно;
- 1 кафяна чаша бяло вино;
- лимонов сок;
- черен пипер;
- сол на вкус.
Как се прави гъбен сос за пържоли
Измивате и почиствате гъбите от кожата им. Сварявате ги цели и ги нарязвате на ситно, след което се запържват заедно с настъргания на ренде лук в сгорещеното масло.
Поръсват се с брашното и се заливат с бялото вино. Сместа се оставя да ври, докато се получи гладка, средно гъста каша с отделяща се отгоре мазнина. Подправя се със сол, черен пипер, лимон или винена киселина и се пасира.
Пържолите се заливат с гъбения сос, докато е още топъл, или се сервира отделно в сосиера.
Гъбен сос за пържоли (класически)
Продуктите за гъбения сос са разчетени за 4 порции.
Необходими продукти
60 гр сушени гъби (манатарки или други);
1-2 с.л. брашно;
40 гр масло;
1 глава лук;
1 ч.ч. бульон от сварените гъби;
1/2 с.л. оцет;
2 с.л. бяло вино;
черен пипер и сол на вкус.
Начин на приготвяне
Сварявате гъбите във вода с малко сол. Когато са вече сварени ги изваждате и си отделяте 1 чаена чаша от бульона.
Обелвате и нарязвате лукът на дребно. Следва да го запържите в маслото и да прибавите към него сварените гъби и брашното. Готвенето продължава, като са внимава да не прегори. Разреждате постепенно с бульона, в който се варени гъбите. Така гъбеният сос за пържолите ври около 10-тина минути, след което му прибавяте виното и го оставяте още за 1-2 минути на котлона.
Поднася се още топъл към пържолите.
Лесен гъбен сос за пържоли с жълтъци
Необходими продукти за 4 порции
- 400 гр гъби (печурки);
- 150 мл месен бульон;
- 4 жълтъкал
- 1 глава лук;
- магданоз;
- сол на вкус.
Техника на приготвяне
Гъбите се варят за 30 минути във подсолена вода. Изваждат се и се нарязват, а отварата се прецежда. Към запърженото брашно с лукът се прибавят месният бульон и гъбената отвара. Сместа се оставя да поври и се пасира като се подправя със сол на вкус.
Прибавят се жълтъците и се разбъркват добре, след което се добавят и задушените гъби. Так приготвен този гъбен сос за пържоли се поднася още топъл като се поливат или се добавя отсtрани.
Бешамелов сос от гъби за пържоли
Приготвя се сос бешамел и към него се прибавят ситно нарязани и сварени гъби. Сосът се оставя да ври за 10 минути. Поднася се към пържолите докато е още топъл.
Не пропускайте и другите ни страхотни рецепти за:
Добавих и малко сметана и стана просто уникален 🙂