Необходими продукти
- 500 г гъби кладница;
- 2 с.л. масло;
- 2 скилидки чесън;
- сол и черен пипер на вкус;
- 2 с.л. нарязан магданоз.
Начин на приготвяне на гъби кладница с масло
Започнете като внимателно измиете гъбите кладница под течаща вода, за да премахнете всякакви замърсявания по тях. След това ги подсушете с хартиена кърпа. Нарежете ги на половинки или четвъртинки, за да може по-лесно да се запържат от всякъде (малките гъби могат да се използват цели). Чесъна нарежете на ситно.
След това в голям тиган разтопете маслото на средна температура и добавете към него нарязания на ситно чесън. Така оставете чесъна да се запържи за около 1-2 минути, като го разбърквате постоянно, за да не изгори.
Когато усетите че чесънът започва да отделя своя характерен аромат, добавете и нарязаните гъби в тигана. Внимателно ги разпределете равномерно, така че да могат да се запържат добре. Пържете ги на умерена температура, като разбърквате от време на време, за да не залепнат.
След като гъбите започнат да омекват и да пускат своя сок, добавете сол и черен пипер на вкус и разбъркайте добре, за да се разпределят подправките равномерно.
След като течността на гъбите почти се изпари и те започнат да се запържват в маслото, добавете и магданоза към тях. Така разбъркайте всичко за последен път и сте готови с вашите гъби кладница с масло на тиган.
Съвет: За още по-ароматни гъби, може да добавите малко бяло вино, което ще се изпари и ще придаде допълнителна дълбочина на вкуса.
Виж още:
Мариновани гъби – домашни рецепти за гъби в буркани