- 360 гр сирене
- 2 домата (на филийки);
- 2 печени червени чушки;
- 2 ч.л. червен пипер;
- 2 яйца
- по 1 щипка черен пипер;
- чубрица (по желание)
- 4 с.л. олио (може масло вместо олио)
- сол на вкус;
- магданоз за поръсване.
Как да приготвите гювече по шопски
- Загрейте фурната на 180 градуса, а през това време измийте доматите и нарежете кръгчета, а чушката на ивички.
- Намажете дъното на гювечето и стените му с олио или масло. Начупете сирене на едри парчета или на плочки и го разпределете по дъното като редувате ред сирене с ред домати. Между тях сложете и нарязаната на ивици чушка.
- Поръсете продуктите с червения пипер, щипка черен пипер (чубрица по желание) и част от останалото олио (ако желаете, може леко да ги размесите, за да се смесят подправките равномерно).
- Най-отгоре натрошете или наредете останалото сирене, за да образувате нещо като капаче.
- Покрийте гювечетата с капак и печете в предварително загрятата фурна за около 20-25 минути. 10 минути преди да ги извадите, чукнете по едно яйце във всяко гювече и отново върнете във фурната, като покриете с капаче.
Съвет: Ако обичате по-пикантен вкус, може да добавите малко лют червен пипер или една люта чушка заедно с червената. По желание може да се добавят и няколко маслини или малко магданоз за свежест за гарниране.
Гювече по шопски е една от класиките в кухнята, които се приготвят често и то целогодишно. Може да се каже, че за това ястие няма сезон и тъй като продуктите са съвсем достъпни, приготвянето му го прави по-лесно от всякога. При положение, че сте загрели предварително фурната, за няма и 30 минути, ще имате бърз, лесен и вкусен обяд или вечеря.
Виж още: