Предложение за понеделник – гювеч от патладжани и домати. Въпреки че не им е сезон на някои от зеленчуците, то все още може да се намерят хубави патладжани, а вместо цели домати, зимно време може да замените с доматен сос или пюре.
Гювеч от патладжани
Количеството на продуктите по-долу е за около 5 порции, но може да увеличите или намалите според вашите нужди.
Необходими продукти
- 1-1.5 кг патладжани;
- 750 гр. домати (или 400 гр. доматен сос);
- 120 мл. олио (или друга растителна мазнина);
- 150 гр. лук;
- 100 гр. моркови
- 20 гр. чесън;
- 2-3 стръка магданоз;
- червен пипер;
- сол на вкус.
Как да приготвите гювеч от патладжани
Измивате патладжаните и ги нарязвате на кубчета, посолявате и след като престоят 15 минутки, ги отцеждате, за да се отстрани отделеният от тях горчив сок.
Лукът, чесъна, морковите и магданозът нарязвате на дребно, посолявате и
размесват добре всички заедно.
В подходяща тава слагате половината патладжани. Върху тях разстилате и половината от морковите и лука. Поръсвате с червен пипер и покривате с кръгчета домати.
Ако ще използвате доматен сос, вместо резени домати, заливате с малко от него. Разстилате нов ред патладжани и отново добавяте моркови и лук.
Накрая покривате ястието отгоре с кръгчета от останалите домати (или сос), заливате се с растителна мазнина и печете във фурна до готовност.
Може да гарнирате ястието с магданоз или друга зеленина по избор.
Да ви е сладко!