Гювеч от патладжани и домати

Предложение за понеделник – гювеч от патладжани и домати. Въпреки че не им е сезон на някои от зеленчуците, то все още може да се намерят хубави патладжани, а вместо цели домати, зимно време може да замените с доматен сос или пюре.

Гювеч от патладжани

Количеството на продуктите по-долу е за около 5 порции, но може да увеличите или намалите според вашите нужди.

Необходими продукти

  • 1-1.5 кг патладжани;
  • 750 гр. домати (или 400 гр. доматен сос);
  • 120 мл. олио (или друга растителна мазнина);
  • 150 гр. лук;
  • 100 гр. моркови
  • 20 гр. чесън;
  • 2-3 стръка магданоз;
  • червен пипер;
  • сол на вкус.

Как да приготвите гювеч от патладжани

Измивате патладжаните и ги нарязвате на кубчета, посолявате и след като престоят 15 минутки, ги отцеждате, за да се отстрани отделеният от тях горчив сок.

Лукът, чесъна, морковите и магданозът нарязвате на дребно, посолявате и
размесват добре всички заедно.

В подходяща тава слагате половината патладжани. Върху тях разстилате и половината от морковите и лука. Поръсвате с червен пипер и покривате с кръгчета домати.

Ако ще използвате доматен сос, вместо резени домати, заливате с малко от него. Разстилате нов ред патладжани и отново добавяте моркови и лук.

Накрая покривате ястието отгоре с кръгчета от останалите домати (или сос), заливате се с растителна мазнина и печете във фурна до готовност.

Може да гарнирате ястието с магданоз или друга зеленина по избор.

Да ви е сладко!

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

предишна статия
следваща статия
Препоръчано

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

error: Ууупс