Гюзлеме е вкусно и традиционна турска закуска, която е популярна не само в Турция, но и в близките региони, включително и в България. То представлява вид баничка (пърленка), която се приготвя с различни плънки и се консумира като закуска (най-често със плънка от сирене или извара).
Гюзлемето (или по-точно гюзелми на турски) е част от богатата традиция не само на турските закуски но и на страните от арабския свят, който се счита за негова родина. В България гюзлеми (гьозелми) се нарича по-чесо „гюзлеме“ и е особена популярно, особено в районите с турско влияние. Всъщност това е една от най-често приготвяните закуски от старите жени навремето. Гюзлемето е лесна, вкусна и бърза за приготвяне пърленка със или без пълнеж с отличителна квадратна форма.
Рецепта за гюзлеме
Тези най-често квадратни закуски може да бъдат приготвени с различни видове плънки, включително плънки с месо, спанак, сирене, зеленчуци, в комбинация и дори със сладки плънки. В зависимост от предпочитанията, рецептите за гюзлеме могат да варират значително.
Ето и необходимите продукти за класическо турско гюзлеме:
- 400 г брашно
- 150 г сирене
- 200-250 мл вода хладка;
- 1 ч.л. суха мая
- 1/2 ч.л. сол;
- 30 г масло;
- олио за пържене.
Начин на приготвяне на гюзлеми
В оригиналната рецепта за гюзлеми, не се ползва мая, така че вие преценете дали искате да се доближите до оригинала или да направите свой по-пухкав вариант на тези квадратни закуски.
В средна купа слагате водата с маята, разбърквате малко за да се активизира и след като се надигне, добавяте постепенно брашното и щипка или две сол. Когато брашнената смес се сгъсти достатъчно, омесвате полученото тесто на ръка докато се изглади и престане да лепне.
Разделяте го на равни части, 6 или 8 топки, всяка от които разточвате на тънък лист. Поръсвате разточения лист със сирене и няколко капки олио, подобно на сглобяване на баница и оформяте квадрат, подобно на плик за писмо.
Готовите гюзлемета изпичате от двете страни на среден огън, когато забележите да се появят малки черни балончета, тук там по тях, значи е време да ги извадите.
Намазвате с масло и от двете страни докато са топли и сервирате.
Гюзлеме може да приготвите и с плънка от спанак и сирене, като по този начин става още по-вкусно.
Видео за гюзлеме със спанак и сирене от готови кори
Виж още: Грузинска ачма баница