НачалоЗа домаДетоксикация на организма -...

Детоксикация на организма – пречистване на черния дроб с 8 натурални храни

Детоксикация на организма, пречистване на черен дроб, бъбреци и бял дроб от токсини. На много хора им минава тази мисъл през главата, след като са прекалили с напитките или храната по празници. Може би вече се чудите как да направите една детокс диета в този момент. Ако искате да започнете годината правилно, то посетете магазин за здравословни храни.

От програми за детоксикация на организма, до по-конкретни методи за пречистване на черен дроб, бял  дроб или бъбреци, изборът ви наистина е много широк. Можете да намерите рецепти за тинктури от джинджифил и лют червен пипер, както и най-различни сокове, добавки и билкови чайове. Мисълта, че трябва да пречистите тялото си, за да бъдете здрави, започва да ви заобикаля от всички фронтове, особено след тежки празници.

Всеки ден сме изложени на токсини поради модерния си начин на живот. Токсините идват от въздуха, който дишаме, водата, която пием, храната, която ядем, продуктите, които поставяме върху тялото си и дори от дома ни. Всъщност CDC (Център за контрол и превенция на заболяванията, САЩ) изчислява, че 80% от всички заболявания са причинени от околната среда и начина на живот.

Какво е детоксикация на организма?

Детоксикацията по дефиниция е премахването на токсичните вещества от тялото ви. Лимфната и кръвоносната система детоксикират клетките на системно ниво. Локална детоксикация се извършва от черния дроб, бъбреците и червата. Други органи като червата, белите дробове и кожата също играят роля в начина, по който тялото ви се пречиства.

Разбирането как работи този процес ще ви помогне да научите как да пречистите тялото си естествено и ефективно.

Какво е токсичност?

Експертите определят токсичността според това колко химическо вещество или определена смес от вещества може да увреди тялото ви. Накратко, токсинът е отровно вещество. Това включва тежки метали, пестициди и замърсители. Намира се и в ГМО, хранителните добавки и w много химикали, с които влизаме в контакт всеки ден.

За съжаление, тези токсични вещества се крият във всичко. Ако се вгледате внимателно, ще ги видите в храната, която приемате, козметиката, която използвате, продуктите за лична хигиена и дори в домакинсите почистващи продукти.

Токсините се отделят дори от вашите съдове за готвене. Само в САЩ има над 80 000 продукта отделящи химикали, регистрирани за употреба с малко или без никакви тестове. Това означава, че правителството на САЩ оставя на производителите да тестват продуктите и да се грижат за безопасността на потребителите. От тях също зависи да ни кажат дали продуктът им е „безопасен“ и колко.

Когато консумирате неорганични плодове и зеленчуци, излагате тялото си на токсини. Това важи и за телешкото месо, което не е от крави, хранени с трева. Тези токсини могат да бъдат под формата на антибиотици, хормони на растежа и пестициди.

Тъй като се учите как да детоксикирате тялото си, основна част от това е да се научите как да минимизирате излагането му на токсини. Що се отнася до храната, препоръчват се само органични плодове, зеленчуци и месо, идващо от еко ферми, макар и те до някаква степен да не са напълно сигурни

Детоксикация на организма

Това, което консумирате, влияе върху вашето здраве, а диетата ви е чудесно начало, когато се учите как да пречистите тялото си. Приемът на храни, които улесняват здравословната детоксикация, поддържа оптимално здраве.

Ще разгледаме някои от най-добрите храни, които могат да ви помогнат да се пречистите по естествен път.

Хлорела

Детоксикация на организма
вид безкамшични водорасли

Хлорела оглавява списъка с детоксикиращи храни по много причини. Това сладководно водорасло е истинска суперхрана. То е пълно с фитонутриенти, аминокиселини, хлорофил, витамини и минерали. Това е една от суперхраните с най-голямо съдържание на хранителни вещества за подпомагане на имунната ви система.

Хлорелата осигурява множество ползи за здравето. Нейния хлорофил спомага за изхвърлянето на тежки метали като олово, кадмий, живак и уран. Той също така предотвратява повторното им усвояване. Има още много ползи от тази невероятна суперхрана, но засега това са само нейните пречистващи ефекти.

Спирулина

Детоксикация на организма
биомаса от цианобактерии

Спирулината, наричана още цианобактерия, е една от най-впечатляващите храни, които можете да добавите към диетата си. Проучванията показват, че спирулина може да помогне за поддържане на нормалната имунна функция. Може също да улесни здравословния баланс на хистамините в тялото ви.

Като братовчед на хлорелата, можете да намерите това синьо-зелено водорасло както в прясна, така и в солена вода.

В прахообразна форма 100 грама спирулина съдържат изключително много витамини, минерали и протеини. Всъщност спирулината на прах е 60-70% протеин в зависимост от това къде е събрана. Богата е на витамин А, бета каротин, витамин К и набор от витамини от група В. Хлорофилът, открит в спирулината, може да помогне за премахването на токсините от кръвния поток и да а поддържа оптимална имунната функция.

Спирулината също така е популярна и разнообразна съставка. Тя е идеално допълнение към любимите ви рецепти и смутита.

Куркума – суперхрана за детоксикация на организма

Детоксикация на организма
многогодишно тревисто растение от семейство Джинджифилови

Куркумата е многогодишна трева от семейството на джинджифила. Това, което прави тази билка толкова мощна, е фитохимикал, наречен куркумин. Това му придава отличителен дълбок златист цвят, често свързван с къри. Тази екзотична подправка осигурява невероятна подкрепа за детоксикация на тялото ви.

Проучванията показват, че куркуминът в куркумата насърчава оптималната детоксикираща активност. Куркуминът придава на куркумата известните й ефекти срещу свободните радикали. Това също насърчава здрави възпалителни реакции в тялото.

Добавянето на щипка куркума към следващото ви хранене никога не е лоша идея. Единственият проблем е, че за да получите пълната полза, обикновено се нуждаете от много от нея. Това е така, защото подправките от куркума съдържат около само 3% куркумин. Екстрактите от куркума са по-добри, защото могат да съдържат около 95% от него.

Куркуминът също не се усвоява лесно, така че ще трябва да проявите творчество. Опитайте да комбинирате куркума със здравословни мазнини като кокосово масло или бадемово масло. Кокосовото мляко също е чудесен вариант за оптимизиране на усвояването на куркумин. Друг начин да въведете куркума в диетата си е с освежаващ чай.

Джинджифил за детоксикация

Джинджифилът е цъфтящо растение, тясно свързано с куркумата. Хората са използвали корена или коренището на растението в продължение на хиляди години за неговите ползи за здравето.

Джинджифилът е пълен с хранителни свойства, които могат да облекчат подуването и да подпомогнат храносмилането. Това се постига чрез засилване на подвижността на  червата и ускоряване изпразването на стомаха. Също така улеснява елиминирането на токсините.

Гингеролът, активното съединение в джинджифила, се използва от векове за лечение на болести и насърчаване на здравето по естествен път. Проучванията са установили, че веществото гингерол поддържа баланса при възпаление. Може също така да намали оксидативния стрес чрез елиминиране на свободните радикали в тялото.

Джинджифилът е подправка, която можете да включите в много различни вкусни ястия. Супа от моркови и джинджифил с лимонова кора е един от многото начини да се насладите на тази пикантна подправка.

Листни зеленчуци

Детоксикация на организма

Листните зеленчуци са друг чудесен начин за подпомагане на естествената детоксикация на тялото ви. Колкото по-тъмен е зеления цвят, толкова по-добре, така че не забравяйте да ги включите във възможно най-много хранения.

Най-добрият избор включва спанак, зеле, листа от люцерна и магданоз. Те са пълни с витамини и минерали, включително желязо, калций, калий и магнезий. Също така съдържат фибри, което ги прави бавни за храносмилане и добри за пречистване на червата.

Консумацията на сурови зеленчуци осигурява на тялото фолат и водоразтворими витамини. Те помагат за защита на тялото срещу оксидативен стрес. От друга страна, хранителните вещества в сготвените зеленчуци са по-лесни за смилане и усвояване. Омекотените фибри на сготвените зеленчуци водят до освобождаване на витамини Е и К и по-добро усвояване на минералите.

Сготвени или сурови, включването на листни зеленчуци в диетата ви е лесно. Например, опитайте да добавите шепа спанак към следващото си смути.

Ябълки

Поговорката гласи: „Една ябълка на ден държи доктора далеч“. В друга пък се споменава: Една ябълка сутрин за здраве, една ябълка вечер за красота“. Има причина за това. Ябълките осигуряват невероятна детоксикационна подкрепа за вашия черен дроб. Пектинът и ябълчената киселина в ябълките осигуряват вещества за борба срещу токсините в тялото ви.

Разтворимите фибри в ябълковия пектин подпомагат елиминирането на холестерола и токсините от кръвта. Ябълчената киселина действа и като кръвочистител. Не забравяйте да приемате по възможност само органични ябълки. За съжаление техните конвенционално отглеждани двойници са замърсени с пестициди.

Кълнове от броколи

Кълновете от броколи съдържат съединение, наречено сулфорафан, за който е доказано, че помага за преработката на токсични вещества.

Броколите са кръстоцветни зеленчуци и едни от най-богатите на хранителни вещества храни, които консумираме. Кръстоцветните зеленчуци са богати на антиоксиданти и фитонутриенти, които поддържат здраве на сърдечно-съдовата система.

Въпреки че броколите имат благоприятни за здравето качества, те съдържат и потенциално вредни гойтрогени. Учените не са сигурни колко вредни могат да бъдат те в кръстоцветните зеленчуци, но е доказано, че потискат функцията на щитовидната жлеза при животните.

Това, което знаем, е, че тези богати на антиоксиданти храни съдържат много фитонутриенти. Това е добре за насърчаване на оптимално здраве. Можете да намалите отрицателното въздействие върху щитовидната жлеза, като готвите всякакви кръстоцветни зеленчуци. Едно от подходящите съчетания да се насладите на ползите от броколите е да направте вкусна супа от броколи и зеле или спагети с броколи и пиле.

Цвекло – идеално за пречистване на черен дроб

Цвеклото е кръвопречистваща храна и черният ви дроб го обожава. Не забравяйте, че вашият черен дроб е вашият основен детоксикиращ орган. Това означава, че филтрира токсините по време на храносмилателния процес. Здравият черен дроб води до повишено разпределение на хранителните вещества в останалата част от тялото ви.

С високо съдържание на антиоксиданти, цвеклото е богато на хранителни вещества като фолат, пектинови фибри, желязо, бетаин, беталаини, бетацианин и бетанин. Те също така съдържат пектин, естествено съединение пречистващо кръвта. Важно е да помогнете на тялото си да елиминира токсините, като приложите диета с високо съдържание на фибри, а цвеклото прави това прекрасно.

По какъв начин се извършва детоксикация на организма?

Вашият черен дроб, бъбреци, бели дробове и други органи работят постоянно, за да пречистват тялото ви. За да поддържате тези органи да функционират правилно, е важно да се храните с чиста и питателна храна и да избягвате прекомерното натоварване на органите с външни токсини.

Колко време отнема да пречистим тялото си от токсини?

Времето, необходимо за детоксикация на тялото ви, зависи от много променливи. От вашето тегло до степента на излагане на токсини. Съществуват много аспекти, които трябва да имате предвид. Вашето тяло ще се детоксикира с течение на времето, това няма как да стане изведнъж.

Въпреки това можете да подпомогнете естествените процеси на детоксикация на организма, като се храните здрвословно, наслаждавате се на храни, които ви помагат да се пречистите вашия черен дроб, бъбреци и бял дроб по естествен начин и да  избягвате ненужните токсини.

Резюме

Тези осем храни са сред едни най-добрите за детоксикация на черния дроб и детоксикация на организма като цяло. В днешния натоварен свят обаче може да е трудно да включите всяка от по-горните храни наведнъж в храненето си. Затова, отначало заложете на това да включите поне един от тях в менюто си, след което се стремете да увеличавате техния брой в ястията или фрешовете, които приготвяте.

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Хидробоб прическа – завръщането на мократа коса

Хидробоб прическата е отново на мода! Боб прическата е била доста голяма тенденция през по-голямата част от миналия век. Този подход за подстригана и...