Джакфрут – хлябът на бедните: ползи, състав и употреба

Джакфрут е екзотичен плод, който произхожда от Индия и Югоизточна Азия, където се е утвърдил не само като ценен, но и като изключително важен за оцеляването хранителен източник.

Известен още и като "хлябът на бедните", поради масовата си употреба в някой региони на Азия, където там той се използва като основен източник на храна за оцеляване, който може да замести по-скъпите храни като ориз и картофи.

Джакфрут е не само изключително важен и ценен плод в някой континенти, но и едно истинско съкровище за здравето, което заслужава да бъде проучено и опитано.

Джакфрут, състав и хранителна стойност

Джакфрут плодът е не само вкусен, но и изключително богат и на хранителни вещества. Той съдържа голямо количество въглехидрати и сравнително ниско съдържание на мазнини, което го прави още по-подходящ за тези хора, които са на диета или строг режим.

Калорийната стойност на джакфрут е сравнително ниска, което го прави подходящ заместител на картофите или ориза в хранителния режим. 100 грама от плода съдържат около 95 калории.

Освен това, той е богат и на витамини от групата B, които играят важна роля за обмена на веществата и за оптималното функциониране на нервната система.

Ползи за здравето

Джакфрутът е изключително богат на витамини и минерали, които могат да предоставят редица здравословни ползи. В него се съдържат големи количества витамин C, който е широко известен със своето антиоксидантно действие. Плодът е богат и на калий, който играят ключова роля за поддържането на нормалното кръвно налягане и сърдечно-съдовата система.

Плодът също така съдържа много влакна, които спомагат за подобряването на храносмилането и предотвратяването на запека. Освен това, поради високото си съдържание на антиоксиданти, той може да намали риска и от сърдечни заболявания и рак.

И не на последно място, джакфрутът е известен със своето антибактериално и противовъзпалително действие, което може да бъде изключително полезно при различни инфекции и възпаления в организма. Благодарение на тези многобройни ползи за здравето, той става все по-популярен и приложим в диетата на хората по целия свят.

Характеристики и употреба на Джакфрут

Джакфрутът е плод, който може да достигне впечатляващи размери. Той е един от най-големите плодове, които растат на дървета, като понякога може да достигне тегло до 50-55 килограма.

Външната му кора е груба и зелена, а вътрешността му е съставена от жълти, месести парченца, които са сладки и ароматни. Той може да се консумира както в сурово състояние, така и след термична обработка.

Най-често плодът джакфрут се консумира директно. Не е изключение обаче и той да се добавя към различни ястия като къри, супи и дори десерти. Поради своята текстура и вкус, той се използва от вегетарианците и веганите като заместител на месото.

Джакфрут, известен също като „хлябът на бедните“, е един от най-големите плодове в света, който расте на дървета в тропическите региони на Азия и Африка. Този впечатляващ плод е изключително полезен за здравето и често се използва в традиционни ястия по целия свят. Със своята богата хранителна стойност и многобройни ползи, плодът става все по-популярен сред хората, който търсят здравословни и устойчиви източници на храна.

Любопитно за Джакфрут

Миризмата ,му е противоречива – узрелият джакфрут излъчва силна, сладникава миризма, наподобяваща комбинация от ананас, банан и манго, но понякога напомня на презрял плод или дори леко ферментирал аромат.

Роднина е на черницата – дървото на плода принадлежи към семейство Черничеви (Moraceae), което означава, че е далечен роднина на смокинята, черницата и хлебното дърво.

Перфектен за вегани – незрелият плод има месеста текстура, която наподобява пилешко или свинско месо. Затова често се използва като заместител на месото в веган и вегетариански ястия.

Богат на хранителни вещества – Джакфрутът съдържа много витамини и минерали, включително витамин C, калий, магнезий и фибри. Той е добър източник на антиоксиданти.

Семената са ядливи – Освен месестата част, семената също са годни за консумация. Те могат да бъдат варени, печени или пържени и имат вкус, наподобяващ кестени.

Расте в тропически условия – Джакфрутът е родом от Южна Азия, особено Индия и Бангладеш, но днес се отглежда в много тропически страни, включително Тайланд, Филипините и Бразилия.

Използва се в традиционната медицина – В някои азиатски страни неговите листа се използват за лечение на кожни заболявания, проблеми с храносмилането и високо кръвно налягане.

Бързорастящо дърво – Джакфрутовото дърво може да даде плодове още в рамките на 3-4 години след засаждането и е изключително продуктивно, като може да роди стотици плодове годишно.

Може да помогне в борбата с глада – Благодарение на големия си размер, висока хранителна стойност и устойчивост на климатичните промени, джакфрутът е разглеждан като потенциално решение за борба с глада в развиващите се страни.

Виж още: Кумкуат: състав, характеристики, ползи и употреба

снимка: Adobe

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано