НачалоГрадинаДипладения - отглеждане, размножаване...

Дипладения – отглеждане, размножаване и подходяща почва

 

Дипладения отглеждане и размножаване на цветето. Дипладенията или още известна под името Мандевила е класическо тропическо растение. С ярките си нацъфтели цветове тя може да намери място във всяко слънчево местенце във вашата градина. Цветовете и са големи и много ефектни, които продължават да цъфтят през цялото лято. Фактът, че растението не се нужда е от каквито и да било по-специални грижи го прави идеалният избор за увивно растение.

Дипладения – добри практики при отглеждане на цветето

Популярноста на Дипладенията се възвръща през последните години и работата по развъждането на това растение продължава да разширява сортовете. Дипладенията се среща в много цветове и нюанси, като бяло, червено, прасковено, розово, жълто и др. Има сортове с по дребни цветчета но с обилен цъфтеж, както и с по-едри цветове но с по слаб съфтеж. Яйцевидните им листа обикновено са лъскаво зелени.

По нашите ширини (в България) дипладенията се отглежда в саксии, тъй като е топлолюбиво цвете. Зимата е необходимо да се прибира на закрито при температура  около 15 градуса, а през пролетта може да се изнесе навън, когато вечер температурите не падат под 15 градуса и няма опасност от измръзване.

В топлите страни дипладенията, може да се отглежда на открито целогодишно, но у нас задължително се прибира на закрито за през зимата зимата. Нужно е като се прибере да се подреже, за да може растението да се възстанови по-бързо. Поливането се разрежда, както при много други цветя през зимните месеци. Поставете саксията на светло, но на индиректна светлина и пулвелизирайте редовно с вода.

Подходяща светлина за отглеждане на Дипладения

Дипладенията обича слънцето повече от сянката, но може да понася и частична сянка. Тя расте и цъфти най-добре на пълно слънце, което означава поне шест часа на пряка слънчева светлина на през повечето дни. Въпреки това в разгара на лятото в най-горещите дни, ще е им е по добре на сянка. Предимството на отглеждане на Мандевила в саксии е възможността да се преместят от силното слънце при необходимиост, така че да не се изгорят или пожълтеят листата им.

Тази декоративна лоза се нуждае от песъчлива, добре дренирана почва обогатена с много органични смески. Добър тор за саксии е комбинацията от торфен мъх, пясък и листна плесен. Най-добре е леко кисела до неутрална pH на почвата, въпреки че растението може да понесе и слабо алкална почва.

Температура и влажност

Дипладенията има нужда от висока влажнст и температура. Температурата трябва да е поне 15 градуса през деня и не по-ниска от 10 през нощта, за да може да се отглежда навън. Ако живеете при по-сух климат е нужно да и осигурите повече влажност, като пулвелизирате редовно с вода.

Нужди от вода

За разлика от повечето цъфтящи цветя, дипладенията може да издържи известно засушаване, докато цъфти. Въпреки това тя предпочита постоянната влажност, така че се старайте да и осигурите нужната влага. Поливайте бавно, за да дадете време на почвата да поеме влагата и напръскайте листата с вода за да повишите влажността около растението.

Торене на Дипладения за правилно отглеждане

Наторете дипладенията през пролетта с балансирана тор с бавно освобождаване. Може да използвате и течна тор на всеки две седмици от пролетта до есента. Също така може да смесите малко компост с почвата за повече хранителните вещества.

Грижа за цветето през лятото и зимата

Дипладения - отглеждане

Грижите са сравнително лесни, стига да осигурите правилните условия за отглеждане на дипладения. Тя цъфти при много светлина, топлина и влага, така че поливайте редовно, когато почвата започне да изсъхва и подхранвайте растението си по време на вегетационния период.

Ако искате да насърчите по-гъст растеж, прищепете стъблата в началото на пролетта. Ако я оставите да си расте естествено, като лоза, добра идея е да им осигурите пергола или друга конструкция около тях за да могат да влекат. Това декоративно растение изглежда невероятно и във висящи кошници.

Размножаване на Дипладения и последващо отглеждане

Дипладения отглеждане и размножаване

Най-лесният начин да размножите дипладения, когато я отглеждате е чрез резник. Ето как става това:

  1. През пролетта вземете 10-15 см резник под листен възел (където листът се среща със стъблото) от здраво, установено растение „майка“, което е цъфтяло поне един сезон.
  2. Отстранете листата и пъпките от долната половина на резника.
    Потопете резниците в хормон за вкореняване.
  3. Засадете резника в саксия, пълна с влажна почва. Уверете се, че сте забили отрязания край в почвата и натиснете здраво почвата около стъблото, за да го стабилизирате.
  4. Поставете саксията на място, което получава достатъчно филтрирана слънчева светлина с температури между 20-25 градуса.
  5. Поддържайте почвата влажна и от време на време оросявайте резника. Резниците трябва да се вкоренят в рамките на месец, след което можете да наторите и да започнете да се грижите за него както обикновено.

Подрязване на Дипладения

Подрязването на дипладенията се прави поне веднъж годишно, за да се поддържа подредено и цъфтящо растение. Зимата или на ранна пролет е идеалното време за  подрязване, преди да започне да произвежда нов растеж. Мандевилата цъфти на нов растеж, така че твърде късното подрязване може да доведе до по-малко пъпки.

Като общо правило, опитайте се да не отрязвате повече от една трета от масата на растението наведнъж. Можете да отрежете всички болни или повредени клони, както и всички клони, които създават форма, която не желаете за растението. За да направите това, първо полейте добре растението, така че да е хидратирано и да не бъде стресирано допълнително от вашето подрязване. Отрежете всички лозя точно над набор от листа, като използвате остри, чисти ножици.

Дипладения, отглеждане на различни видове

Дипладения, отглеждане на различни видове

В рода Mandevilla има повече от 100 вида. Някои от най-популярните за отглеждане на открито включват:

  • Mandevilla laxa: Познат обикновено като чилийски жасмин, този вид произвежда маси от силно ароматизирани бели цветя, достигащи до 6м височина.
  • Mandevilla sanderi: Обикновено известен като бразилски жасмин, този вид дипладения е бързо растящ, достигащ до 4.5м височина. Може да се похвали с увиващи се, дървесни стъбла и големи розово-червени цветове.
  • Mandevilla boliviensis: Известена също като бяла дипладения, този вид се отличава с деликатните си бели цветове.

Засаждане и пресаждане

Грижата за дипладенията в саксия е доста лесна. Когато за първи път засаждате растението, изберете саксия, която е само малко по-голяма от кореновата топка. Ако е твърде голяма, това може да накара растението да изразходва повече енергия за производство на корени, отколкото за отглеждане на цветове. Уверете се, че саксията има достатъчно дренажни отвори, за да предотвратите гниене на корените.

Ако видите корени, които пълзят от дъното на саксията, е време за пресаждане. Мандевилите са бързорастящи растения и вероятно ще трябва да пресаждате всяка година през пролетта. Когато правите това, изберете само един размер по-голям. Внимателно отстранете кореновата топка от старата саксия, поставете я в новата, напълнете около нея с прясна смес за и полейте.

Вредители и болести по растението

Растенията като Дипладенията, обикновено нямат сериозни проблеми с болести. Те обаче може да привлекат вредители, включително паяжини, бели мухи и листни въшки.

Може да забележите малки насекоми, които се движат по цветето или да видите увреждане и обезцветяване на листата. Ако имате зараза, прилагайте инсектициден препарати или масло от нийм  постоянно, докато всички признаци на инфекция преминат.

Как да накарате Дипладенията да цъфти

Как да накарате Дипладенията да цъфти

Първо и най-важно нещо, което трябва да запомните, е че вашето растение изисква достатъчно светлина, за да произведе много пъпки. Ако нямате нито едно място в градината си, което да може да отговори на това разположение, добра идея е да засадите мандевилата в саксия, за да можете да я местите.

Правилното торене също е важен фактор за цъфтежа на дипладенията. Подхранвайте растението на всеки две до три седмици по време на вегетационния период с тор с високо съдържание на фосфор. Ако живеете в особено сух климат и поливате често, може да торите всеки две седмици.

Често срещани проблеми при отглеждане на Дипладения

Това красиво и лесно за грижи растение има няколко проблема, както всяко друго растение. Ето какво да направите, когато забележите следните проблеми:

Пожълтяване на листата

Вашето цвете ще даде сигнали, ако му е твърде суха почвата или по друг начин болно, като листата му започват да пожълтяват и капят. Твърде малко вода ще накара листата да станат жълти и извити. За да коригирате това, поливайте растението от чинийката или от дъното, а не отгоре. Може да потопите саксията във вода за няколко минути, така че водата да достигне до корените ефективно.

Кафяви петна по листата

Кафявите петна и покафеняващите листа означават две различни неща при мандевила. Кафявите петна могат да показват случай на гъбично заболяване, наречено антракноза. Прекалено влажните листа могат да доведат до това заболяване и да доведат до падане на листата. Отрежете засегнатите листа и третирайте растението с фунгицид.

Покафеняване на листата

Дипладения с покафенели листа има обратния проблем с пожълтяване на листата. Кафявите листа може да означават, че почвата е твърде влажна, растението е в застояла вода или почвата не е достатъчно дренирана. Опитайте да наторите цветето и да планирате последователни поливания.

Резюме

Дано сме ви били полезни с тази статия за отглеждане на дипладения, всичко сега зависи от вас да накарате вашите Дипладении да се обягрят в изобилен цъфтеж.

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Хидробоб прическа – завръщането на мократа коса

Хидробоб прическата е отново на мода! Боб прическата е била доста голяма тенденция през по-голямата част от миналия век. Този подход за подстригана и...