Тази класическа рецепта е лесна за изпълнение и идеална за всеки, който иска да внесе повече автентичност на трапезата.
Необходими продукти за доматен сос за спагети
- 1 кг пресни домати (или 1 буркан консервирани)
- 2 глави лук
- 2 скилидки чесън
- 2 с.л. зехтин или олио
- 1 ч.л. захар
- 1/2 ч.ч. вода (по избор)
- босилек, риган и мащерка
- щипка сол и черен пипер (или на вкус)
Ето как да си приготвите вкусен доматен сос за спагети
Започнете с измиването и обелването на доматите. Ако използвате пресни домати, бланширайте ги в гореща вода за няколко минути, след което премахнете кожата. Нарежете доматите на ситни кубчета.
В дълбок тиган или тенджера загрейте зехтина. Нарежете лука и чесъна на дребно и ги задушете на слаб огън до златисто. Това създава ароматна основа на соса към вашите спагети.
Към задушения лук добавете нарязаните домати. Разбъркайте добре и оставете сместа да заври. Ако доматите са прекалено кисели, добавете 1 ч.л. захар, тя ще балансира вкуса.
Добавете босилека, ригана и мащерката за по-наситен аромат. Овкусете със сол и черен пипер и намалете температурата, след което оставете соса да къкри 30-40 минути. Разбърквайте периодично, за да избегнете загаряне.
Ако предпочитате по-гладък доматен сос, използвайте блендер или пасатор, за да смелите сместа. Ако обичате по-груба текстура, просто го оставете така.
Сосът е перфектен за спагети, но също така е чудесна основа за лазаня или пица. Охладете останалото количество и го съхранявайте в стъклен буркан в хладилника до 5 дни. Ако направите по-голяма партида, можете да го замразите, за по-дълго съхранение.
Домашният доматен сос за спагети е не само по-вкусен, но и по-здравословен вариант от готовите сосове, които ще срещнете в магазините. С малко усилия и няколко основни съставки можете да приготвите доматен сос, който ще впечатли всички. Приготвянето му е не само кулинарно удоволствие, но и начин да добавите своя почерк към класическите рецепти на италианската кухня.
Виж още:
Сос за пълнени чушки – 5 варианта за най-вкусния сос
5 вариант за чеснов сос
Знаете ли че:
Доматеният сос за спагети е толкова популярен по цял свят, че трудно можем да си представим спагети или италианска паста без него. Интересното е, че доматите, основна съставка на доматен сос, произхождат от Южна и Централна Америка и стигат до Европа едва през 16-ти век. В продължение на доста време те се смятат за декоративни растения и даже за отровни, преди да се превърнат в един от най-важните кулинарни продукти.
Италия безспорно е „родината“ на класическия доматен сос за спагети (паста), но в различните региони по света рецептите и подправките се различават. В Испания, например, приготвят „sofrito“, което включва задушени лук и чушки, а в Гърция често добавят канела и индийско орехче, за да придадат леко пикантна и сладка нотка. В някои части на Латинска Америка предпочитат бъде по-лют и да включва чили, докато в САЩ често се комбинира с различни видове месо и сирена.
Любопитен факт е, че най-ранната писмена рецепта за сос от домати в Европа се появява чак в края на 17-ти век, а днес може да откриете стотици разновидности, от семплия италиански „sugo di pomodoro“ до по-сложните варианти с добавени маслини, каперси или сметана. Така тази универсална добавка се е превърнала почти в „език“, който свързва кухни от различни краища на света, придавайки на всяка чиния спагети онзи характерен, апетитен вкус.
снимка: Adobe