Ако търсите рецепта, която да топли душата и същевременно да завладява с лекота сетивата, тази е точно за вас.
Необходими продукти домати с ориз сготвени на фурна (за 4-5 около порции)
- 1 чаша ориз
- 2 средни глави лук
- 2 скилидки чесън
- 2 средни домата
- 1 морков
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 ч.л. черен пипер
- 2 с.л. олио
- 2 ч.ч. зеленчуков бульон или вода
- пресен магданоз за поръсване
- сол на вкус
Виж още: Кисело зеле с домати на фурна
Приготвяне на домати с ориз на фурна
Първо нарежете лука и чесъна на ситно и ги запържите в голяма тенджера с олиото на среден огън, докато омекнат. Тогава към тях добавете и нарязания на малки кубчета морков и запържете така за още 2-3 минути.
След добавете и нарязани на ситно домати и оставете всичко да се сготви за още 5-6 минути докато доматите пуснат сока си и всичко се смеси. Като е важно да не забравяте да поръсите с червен и черен пипер, както и със сол на вкус, за да придадете характерният за ястието аромат.
Прибавете ориза в тенджерата и разбъркайте добре, така че да може да се покрие добре със сместа от подправки и зеленчуци. Налейте и зеленчуков бульон или просто вода, за да може да се покрие ориза, като така оставите всичко да заври на висока температура.
Когато видите че ястието започва да кипи, намалете огъня и така го оставете да се сготви на тих огън за около 10 минути, докато оризът поеме повечето част от течността. След това прехвърлете всичко в тава за печене и покрийте с фолио.
Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30 минути. Когато оризът стане почти готов и е поел всички течности, махнете фолиото и оставете ястието за още 10-15 минути. По този начин ще придадете златист и неустоим загар на вашето ястие.
Съвети и допълнителни подправки за перфектните домати с ориз на фурна:
- За по-богат вкус може да добавите малко печен черен пипер или да замените част от водата с доматен сок;
- Пресният магданоз е чудесен за поръсване преди сервиране, с него ще придадете още повече свежест и допълнителен аромат.
Домати с ориз на фурна е не само гарантирано вкусно ястие, но е още постно и лесно за приготвяне. Направено по тази рецепта то ще задоволи дори и най-претенциозните от вас.
Виж още: Кисело зеле с ориз в тенджера