четвъртък, 30 май 2024
12.7 C
София

Домати

Благодарение на химичния състав и витаминното си съдържание доматите са един от много ценните зеленчуци както в прясно, така и в преработено състояние. Химичният им състав е твърде различен в зависимост от сорта, почвено-климатичните условия и начина на отглеждането им.

Състав на Домата

Доматите съдържат от 4 до 8,7% сухо вещество, от 0,55 де 1,65% белтъчини и от 0,35 до 0,85% киселини. Голяма част от въглехидратите са главно разтворими захари – от 1,9 до 4,9% глюкоза и фруктоза и малко захароза. От останалите въглехидрати незначителен процент заема скорбялата, съвършено малко целулозата – от 0,16 до
0,13%, а пектинът представлява средно 3,9% от сухото вещцество.

От органичните киселини доматите съдържат главно лимонена и ябълчена и незначителни количества оксалова киселина. Доматите са богати с калий и фосфор, а в по-малки количества съдържат магнезий, сяра, хлор, калций, натрий и желязо.

Доматите са и богат източник на витамини. Те съдържат от 12 до 43,6 мг от витамин С, 1,6 мг каротин, 0,7 мг витамин В1, 0,8 мг витамин В на 100 гр. Разнообразният им витаминен състав повишава горивните и обменните процеси, спомага за оползотворяването на хранителните вещества в организма и за разграждането и отделянето на редица водноразтворими и силно отровни продукти при обмяната на белтъчините. Също така оказва  благоприятно на отделянето на урината и пр.

Благодарение на това, че доматите се приемат в по-голямо количество в сурово състояние, те са особено ценни като източници на витамини и особено на витамин С, който е най-слабоустойчив при преработването и загряването на продуктите и ктм който човешкият организтм има повишена чувствителност. В това отношение те са добри заместители на лимоните.

Употреба на домати

Най-много хранителни вещества съдържат зрелите и пресни домати. Зрелите домати съдържат 2-3 пъти повече витамин С от зелените. Поради това че витамин С е крайно неустойчив и бързо се руши в присъствие на светлина и въздух и при допир с метал, доматите за салата, готвене и консервиране трябва да се нарязват непосредствено преди да се употребят. По същите причини не се препоръчва да се сушат доматите на открито. Доматеният сок, пастьоризиран и съхраняван добре, запазва витаминното си съдържание в продължение на две години с минимални загуби.

Сокът от домати може да се използва като напитка и храна от млади и стари. Консумиран през пролетните месеци, когато липсват други зеленчуци, доматеният сок укрепва здравето, засилва работоспособността и подобрява апетита.

Ползи от доматите

Доматите се включат широко и в диетичното хранене при много заболявания. При бъбречни болести те оказват подчертано пикочогонно действие благодарение на съдържанието на минерални соли, най-вече калиеви, на витамин С, захари и органични киселини. Установено е, че доматите повишават и очистителната функция на бъбреците. При остър и хроничен хепатит, както и при жлъчнокаменна болест доматите и доматеният сок увеличават отделянето на жлъчен сок, с което подобряват смилането и усвояването на основните хранителни вещества, съдържащи се в приеманата храна, и главно на мазнините.

Доматите и доматеният сок се използуват в диетичноъо хранене и при болести на обмяната на веществата, като артрит, затлъстяване, захарна болест, а също и при анемии и някои кожни заболявания.

Съдържащият се в доматите в голямо количество калий измества натрия от тъканите и улеснява отделянето му от урината заедно с голямо количество вода. Това прави доматите много ценна храна при хипертонична болест и атеросклероза.

Запазване на домати в домашни условия

В прясно състояние червените домати се запазват за непродължително време при домашна обстановка. За тази цел с необходима по-ниска температура,
1-2°С. За по-продължително време се запазват зелени или избистрени домати от по-късно засадени растения, добили характерния за сорта размер, които бързо доузряват.

Плодовете, доузрели на растението и при съхраняването, почти не се различават по химичния си състав и външен вид от доузрелите на растенията. За доузряване зелени домати се съхраняват в северна стая, наредени в един или в два реда в щайги при температура 10-12°С и относителна влажност на въздуха 80-85 %. Срокьт на съхраняването се удължава до 60-70 дни и процентът на загубите се намалява, ако се обвият в хартия.

Доматите доузряват добре и на стъблото, като се изскубнат с корен късно през есента растения с повече плодове и се окачат в помещение, в което температурата не спада под 0°С.

На корен доматите доузряват и на открито, като изскубнатите растения се нареждат в две успоредни редици с корените навън на растояние 50 см една от друга и на ви-сочина 1 м. Разстоянието между редиците нагоре се намалява и те почти се доближават и образуват канал, по който въздухът има достъп. Редиците се покриват със слама.

Виж още:

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

5 модерни цветове на дрехи, които ще ви издигнат на върха през лятото

Определено трябва да имате артикули в един от тези нюанси в гардероба си. Те изглеждат не само стилни, но ще ви направят по женствени....