Домашен кекс с кисело мляко и какао

Кекса е един от онези десерти, които бяха първи в списъка за приготвяне едно време, когато нямаше толкова голямо изобилие от рецепти и интернет все още не беше налице. А когато трябваше домакинята да изпъкне със своите умения и да приготви нещо малко по интересно, то приготвянето на вкусен и пухкав домашен кекс с кисело мляко и какао, излизаше на първите страници на тефтера на всяка жена. Всъщност това е обикновен кекс, на който се добавя какао освен за вкус, за по-голям интерес.

Някои майстори в кухнята, даже така успяват да го добавят, че се получават великолепни спирали от какаовата смес, та чак до причудливи абстрактни форми. Но истината е, че както и да го добавите, по тази рецепта ще получите вкусен и невероятно пухкав домашен кекс.

Домашен кекс с кисело мляко и какао

Освен какао и кисело мляко, ще са ви необходими пресни яйца и стандартни продукти като брашно и други, но да преминем вече към тях.

Необходими продукти

Домашен кекс с кисело мляко и какао

  • половин кофичка кисело мляко;
  • 300 гр. захар;
  • 5 яйца;
  • около 150 мл олио;
  • 360 гр. брашно;
  • смлени / ситно нарязани орехи (количеството е по ваш вкус);
  • 1 пакетче  бакпулвер;
  • 1 пакетче ванилия;
  • 1 с. л. какао (без връх);
  • 1 ч.л. сода за хляб;
  • кора от лимон или портокал (настъргана на ситно).

Как да приготвите най-вкусния домашен кекс с какао и кисело мляко

Първо трябва да разбиете захарта и яйцата и след като се хомогенизират добре добавяте и половин кофичка кисело мляко, в което предварително сте прибавили бакпулвера и содата за хляб. Следва да добавите малко олио към
1 супена лъжица брашно и да разбъркате това с лимоновата кора и орехите.

Към така получената смес по-горе слагате малко по малко от брашното докато поеме напълно. Добавяте сместа от орехите с лимоновата кора и ванилията, и разбърквате добре.

От тази смес, трябва да заделите една малка купичка, в която да прибавите и какаото. Това ще се яви един вид „боята“ с която ще направите кекса да изглежда на пластове от цветове.

Изваждате си формата в която ще печете кекса и я намазнявате с олио, след което поръсвате малко брашно за да ви се отлепи по-лесно след като е опечен. Слагате половината от кексовата смес във формата, след което прибавяте и какаовата смес и заливате с другата половина от общата смес.

Печете кекса на 180 градуса, в предварително загрята фурна (долна) с вентилатор за приблизително 20 минути. След това допичате за още 20 минути на едновременно горна и долна фурна.

Домашен кекс с кисело мляко и какао

Ако сте изпълнили всичко, както е описано по-горе, би трябвало да се получи един наистина прекрасен домашен кекс с кисело мляко и какао, който освен вкусен ще е интересен на вид.

Не пропускайте и другите ни рецепти за кекс, а именно:

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано
коментар
  1. За пръв път да ми се получи кекс. Всеки път като го правя стават сух и малко тричав. Този път стана уникално пухкав кекс!

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име