Кекса е един от онези десерти, които бяха първи в списъка за приготвяне едно време, когато нямаше толкова голямо изобилие от рецепти и интернет все още не беше налице. А когато трябваше домакинята да изпъкне със своите умения и да приготви нещо малко по интересно, то приготвянето на вкусен и пухкав домашен кекс с кисело мляко и какао, излизаше на първите страници на тефтера на всяка жена. Всъщност това е обикновен кекс, на който се добавя какао освен за вкус, за по-голям интерес.
Някои майстори в кухнята, даже така успяват да го добавят, че се получават великолепни спирали от какаовата смес, та чак до причудливи абстрактни форми. Но истината е, че както и да го добавите, по тази рецепта ще получите вкусен и невероятно пухкав домашен кекс.
Домашен кекс с кисело мляко и какао
Освен какао и кисело мляко, ще са ви необходими пресни яйца и стандартни продукти като брашно и други, но да преминем вече към тях.
Необходими продукти
- половин кофичка кисело мляко;
- 300 гр. захар;
- 5 яйца;
- около 150 мл олио;
- 360 гр. брашно;
- смлени / ситно нарязани орехи (количеството е по ваш вкус);
- 1 пакетче бакпулвер;
- 1 пакетче ванилия;
- 1 с. л. какао (без връх);
- 1 ч.л. сода за хляб;
- кора от лимон или портокал (настъргана на ситно).
Как да приготвите най-вкусния домашен кекс с какао и кисело мляко
Първо трябва да разбиете захарта и яйцата и след като се хомогенизират добре добавяте и половин кофичка кисело мляко, в което предварително сте прибавили бакпулвера и содата за хляб. Следва да добавите малко олио към
1 супена лъжица брашно и да разбъркате това с лимоновата кора и орехите.
Към така получената смес по-горе слагате малко по малко от брашното докато поеме напълно. Добавяте сместа от орехите с лимоновата кора и ванилията, и разбърквате добре.
От тази смес, трябва да заделите една малка купичка, в която да прибавите и какаото. Това ще се яви един вид „боята“ с която ще направите кекса да изглежда на пластове от цветове.
Изваждате си формата в която ще печете кекса и я намазнявате с олио, след което поръсвате малко брашно за да ви се отлепи по-лесно след като е опечен. Слагате половината от кексовата смес във формата, след което прибавяте и какаовата смес и заливате с другата половина от общата смес.
Печете кекса на 180 градуса, в предварително загрята фурна (долна) с вентилатор за приблизително 20 минути. След това допичате за още 20 минути на едновременно горна и долна фурна.
Ако сте изпълнили всичко, както е описано по-горе, би трябвало да се получи един наистина прекрасен домашен кекс с кисело мляко и какао, който освен вкусен ще е интересен на вид.
Не пропускайте и другите ни рецепти за кекс, а именно:
За пръв път да ми се получи кекс. Всеки път като го правя стават сух и малко тричав. Този път стана уникално пухкав кекс!