И не не е нужно да сте професионален пекар, за да сътворите перфектният домашен козунак в хлебопекарна. Всичко, което ви трябва, е желание и няколко основни стъпки който ще споделим с вас в тази статия за направата на идеалният козунак.
Необходими продукти:
- 500 г брашно
- 200 мл прясно мляко
- 100 г захар
- 2 яйца
- 100 гр масло
- 20 гр прясна мая
- 1 ч.л. ванилия
- 1 ч.л. лимонова кора
- 1/2 ч.л. сол
- 1 жълтък (за намазване)
- 50 г стафиди (по желание)
- 50 г бадеми (по желание)
Начин на приготвяне на домашен козунак в хлебопекарна
Затоплете леко прясното мляко, така че да бъде приятно топло, но не горещо. В купичка разтворете маята в млякото, добавете супена лъжица захар и две супени лъжици брашно. Разбъркайте добре и оставете за 10-15 минути, докато сместа започне да образува мехурчета, което означава, че маята се е активирала.
В контейнера на хлебопекарната първо добавете течните съставки – разтворената мая, яйцата, разтопеното масло, ванилията и настърганата лимонова кора. След това сложете брашното така, че да покрие течностите равномерно. Поръсете солта в единия край на брашното, за да не влезе в пряк контакт с маята.
Изберете програма за хляб или козунак, ако вашата хлебопекарна разполага с такава. Ако няма специална програма, използвайте тази за основен хляб с дълго втасване. Следете сигнала за допълнителни съставки и тогава добавете стафидите.
След като програмата завърши първото втасване и месене, машината ще премине към печене. Малко преди да започне този етап, отворете капака и внимателно намажете повърхността на тестото с разбит жълтък и поръсете със захар. Ако желаете, добавеете и бадеми.
Оставете хлебопекарната да завърши целия цикъл, след което извадете козунака и го оставете да изстине върху решетка. Така ще избегнете овлажняване отдолу и ще получите добре изпечен, пухкав козунак с мека вътрешност и златиста коричка.
Домашният козунак е перфектният избор за десерт на празничната маса, който ще зарадва всеки, който обича сладкишите.
Виж още: