Домашен козунак в хлебопекарна

Домашният козунак е повече от просто обикновен сладкиш, той е неоспорим символ на традицията, уюта и събиранията покрай Великден.

А с помощта на хлебопекарната, процесът на създаване на този чуден десерт може да се превърне в едно още по-лесно и приятно изживяване.

И не не е нужно да сте професионален пекар, за да сътворите перфектният домашен козунак в хлебопекарна. Всичко, което ви трябва, е желание и няколко основни стъпки който ще споделим с вас в тази статия за направата на идеалният козунак.

Необходими продукти:

  • 500 г брашно
  • 200 мл прясно мляко
  • 100 г захар
  • 2 яйца
  • 100 гр масло
  • 20 гр прясна мая
  • 1 ч.л. ванилия
  • 1 ч.л. лимонова кора
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1 жълтък (за намазване)
  • 50 г стафиди (по желание)
  • 50 г бадеми (по желание)

Начин на приготвяне на домашен козунак в хлебопекарна

Затоплете леко прясното мляко, така че да бъде приятно топло, но не горещо. В купичка разтворете маята в млякото, добавете супена лъжица захар и две супени лъжици брашно. Разбъркайте добре и оставете за 10-15 минути, докато сместа започне да образува мехурчета, което означава, че маята се е активирала.

В контейнера на хлебопекарната първо добавете течните съставки – разтворената мая, яйцата, разтопеното масло, ванилията и настърганата лимонова кора. След това сложете брашното така, че да покрие течностите равномерно. Поръсете солта в единия край на брашното, за да не влезе в пряк контакт с маята.

Изберете програма за хляб или козунак, ако вашата хлебопекарна разполага с такава. Ако няма специална програма, използвайте тази за основен хляб с дълго втасване. Следете сигнала за допълнителни съставки и тогава добавете стафидите.

След като програмата завърши първото втасване и месене, машината ще премине към печене. Малко преди да започне този етап, отворете капака и внимателно намажете повърхността на тестото с разбит жълтък и поръсете със захар. Ако желаете, добавеете и бадеми.

Оставете хлебопекарната да завърши целия цикъл, след което извадете козунака и го оставете да изстине върху решетка. Така ще избегнете овлажняване отдолу и ще получите добре изпечен, пухкав козунак с мека вътрешност и златиста коричка.

Домашният козунак е перфектният избор за десерт на празничната маса, който ще зарадва всеки, който обича сладкишите.

Виж още:

Препоръчано