четвъртък, 30 май 2024
15.8 C
София
НачалоРецептиДомашен козунак на конци

Домашен козунак на конци

Тайната за сполучлив домашен козунак на конци, пухкав и който дели при разчупване се състои в голяма част от начина по който се работи с маята. Именно тя го прави така обемен и ефирен след изпичане. А за да може маята да си свърши добре работата, са нужни специфични температурни условия, подходяща влага и правилното количество захар с което да захраните тестото.

Счита се, че за 1000 гр брашно е най-добре да прибавите 250 гр захар, а температурата на втасване е идеална, ако бъде 30 градуса или малко под тази граница. Защото точно в този диапазон, гъбичките, които се намират в маята започват да превръщат част от нишестето, което се намира в брашното в захари, и в крайна сметка се преобразуват във въглеродна киселина. Точно благодарение на нея, тестото започва да увеличава обема си и както се казва да втасва. Ето защо, оптималните условия при които тестото втасва и съотношението на точното количество от съставките е изключително важно за да получите вкусен и хубав домашен козунак на конци.

Разбира се има и други важни моменти, за да се подсигурите, че козунакът ви ще се получи и това е замесването му. Може да прегледате тази изчерпателно статия за  това как да замесите козуначено тесто по правилния начин. Не е зле да споменем, че при козунака, колкото по-бавно втасва тестото, толкова по-хубав козунак ще се получи накрая.

Рецепта за домашен козунак на конци

Продуктите за истинския великденски козунак, който да се дели на конци са разчетени по-долу и ако правите козунак за първи път, по добре следвайте точните количества на продуктите и съставките. За опитните домакини, разбира се има, изключения и те може да експериментират на воля.

Необходими продукти за козунака

Продуктите разчетени за този домашен козунак са за среден размер печиво, но лесно може да ги удвоите.

 • 500 гр бяло брашно (ние използваме тип 450);
 • от 130 до 150 грама захар (в зависимост от сладостта, която искате да получите);
 • 20 гр жива мая;
 • 140 гр меко масло;
 • 140 мл прясно мляко;
 • 4 яйца (1 от тях за намазване);
 • 50 гр бадеми;
 • 50 гр стафиди;
 • 1 с.л. ром;
 • настъргана кора от 1/2 лимон;
 • допълнително захар за поръсване;
 • щипка сол.

Как се прави козунак на конци

Първо трябва да смесите маята с малко прясно мляко, брашно, и шипка захар и сол, като я оставите настрани да се надигне и шупне добре. След това идва ред да замесите самото тесто за козунака. И за да не преповтаряме статиите си, вижте как да направите това описано подробно тук.

Важно е д споменем, че по време на месенето на козуначеното тесто, трябва да мажете ръцете си постоянно с разтопено масло, докато тестото го поеме напълно. Това става постепенно и затова, колкото по-дълго месите тестото, толкова по пухкав козунак на конци ще получите накрая. Тестото трябва да бъде гладко, еластично и да не лепне по ръцете ви, когато приключите с него.

Старите хора препоръчват тестото за козунака да втасва повече от час, бавно и постепенно. Някои жени дори го остават да втасва дълго, до почти 3 часа. Все пак това зависи от времето с което разполагате и колко топло е мястото където сте го оставили. Но то трябва да втасва минимум час и поне да удвои обема си.

След като тестото за козунака се е надигнало, идва ред на настърганата кора от лимон, стафидите и ромът. Те трябва да се прибавят към него и още няколко пъти да премесите тестото за да се разпределят равномерно. Така премесеното тесто оставяте отново завито на страни да се надигне отново (за около0 30 минути). Важно е да не слагате козуначеното тесто след премесване веднага във фурната да се пече. Веднъж премесено, то трябва да си почине и да се надигне отново.

След като това се е случило, си подготвяте тавата или формата в която ще печете козунака. Ако решите да правите козуначени плитки, то щракнете на връзката за да прочетете зялата статия за това.

Когато сте оформили козунака и наместили в тавата в която ще го печете, разбивате яйцето и с него намазвате добре козунака, така че да го покриете целият.  Бадемите, които трябва да се накиснат предварително в топла вода за няколко часа, трябва да могат вече лесно да се белят. Разделяте ги на половинки и украсявате козунака с тях. Поръсвате със захар и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност. Ако сте следвали стъпките внимателно, накрая трябва да получите вкусен и пухкав домашен козунак, който се дели на конци.

Успех и весели празници!

Други рецепти за козунак и козуначени сладкиши:

Козуначено руло

Изпитана рецепта за козунак на конци

Козунак по стара рецепта

Козуначени крапфени

Лимонов Козунак

Козуначени цветя

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име