Следвайте рецептата за да направите този пастет по селски, който по нищо не отстъпва на оригинала си.
Необходими продукти
- черен дроб – 1,25 кг
- свинско месо от глава (с бузите) – 1,25 кг
- сол – 40 гр
- лук – 150 гр
- брашно – 100 гр
- яйца – 2 бр.
- прясно мляко – 500 мл
- черен пипер – 15 гр
- мускатово орехче – ½ бр.
Как да приготвите домашен селски пастет
Черният дроб се нарязва на филии и се бланшира в кипяща вода за 10 – 15 минути. Свинското месо се сварява до пълна готовност, а сланината от бузите се попарва в кипяща вода. Дробът, месото, сланината и лукът се смилат фино с месомелачка.
Сместа се размесва с брашното, прясното мляко, яйцата и подправките, докато стане хомогенна. Подготвената маса се разпределя в големи метални форми с капаци (~ от по 1кг), предварително намазани със свинска мас, за да не залепва пълнежа по стените.
Формите се затварят и пастетът се вари 60 – 90 минути. След охлаждане формата се потапя за няколко секунди в гореща вода, за да се извади по-лесно.
Този домашен селски пастет ще ви върне към вкусовете от миналото, когато храната се приготвяше с любов и внимание. Опитайте и се насладете на истинското удоволствие от домашно приготвената храна!