Домашен суджук – рецепта с точните подправки от майстор колбасар

В тази рецепта: Как да си направите домашен суджук с точните подправки, че да сте сигурни в резултата. Супермаркетите и магазините за месо са отрупани с най-различни видове колбаси, цените на които са доста завишени, а в същото време качество липсва. От тук тръгна и нашето желание да намерим, наистина добра и сполучлива рецепта за не какъв да е колбас, а именно домашен суджук, с перфектните подправки.

С настъпването на зимата и наближаването на коледните празници, времето става все по-подходящо за направата на този деликатес, мезе харесвано и почитано от всички българи (и не само).

Не всяка рецепта обаче е сполучлива. Днес сме ви приготвили, една изпитана такава, чийто вкус ще задоволи всичките сетива дори и на най-взискателния критик на домашно приготвения суджук. Взехме рецептата от местен майстор колбасар, доказал се в приготвянето на месо – солено и подправено, пълнено и изсушено 🙂

Рецепта за домашен суджук с подправки

Домашен суджук
снимка: Христо Русев

Сигурни сме, че с тази рецепта ще впечатлите всички, които опитат от вашия домашен суджук с подправки – споделена рецепта от опитен месар!

Необходими продукти за суджука

  • 5кг. свинско месо от плешка;
  • 21 гр. сол;
  • 5гр. чубрица;
  • 2гр. черен пипер;
  • 2гр. кимион;
  • 1гр. захар;
  • естествени черва за пълнене.

* подправките са за килограм месо!

Как се прави домашно приготвен суджук с подправки

Нарязвате свинското месо на едри кубчета и го слагате в голяма цедка в хладно помещение да се отцеди за 24 часа. След това смилате месото и прибавяте гореизброените подправки, като премесвате добре. Овкусеното месо прибирате в хладилник, отново за 24 часа, като периодично го размесвате за да се овкуси равномерно.

Пълните черва с дължина 25см., като в краищата завързвате добре с памучен канап (трябва да направите „ушенца“), така че да може да го окачате на тях след това. Готовите суджуци окачвате на прът и ги оставяте на топло (стайна температура), докато се „изчервят“ или за около 12 до 15 часа.

Премествате суджуците в подходящо помещение с температура около 12 градуса и 75% влажност. Суджуците се сушат, докато теглото им намалее с 45%. Разточват се всеки ден или през ден. Домашен суджук, може да изсушите в специално пригодена сушилня за колбаси (виж снимката горе и долу), а резултатът е уникално мезе за кратко време, по изпитан метод от човека, който ни предостави рецептата и снимките.

Виж още: Телешка луканка

Разбира се, ако нямате подобен уред за сушене, ще ви е по-трудно, но в никакъв случай невъзможно. Просто трябва да изваждате суджуците навън, когато е студено да се сушат, да избягвате мъглите и редовно да ги прибирате вечер. Ако времето е топло е желателно да са прибрани на хладно и проветриво място.

Домашен суджук
снимка: Христо Русев

Времето само ще си покаже, кога вашия домашен суджук е станал готов за консумация.

Надяваме се да ви се е получило, ако вече сте направили домашен суджук, по тази рецепта. Не забравяйте да споделите вашия опит в коментарите по-долу в страницата.

Да ви е сладко!

Домашна пастърма

Сигурни сме, че ако решите да пробвате тази рецепта ще останете изключително доволни, затова предлагаме още една рецепта за сушене, но този път за сушени червени чушки.

Сладко изкушение: Фунийки с яйчен крем от едно време

За четене в свободното време: Задължителни ли са зимните гуми и кога трябва да се сложат или сменят?

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано