понеделник, 20 май 2024
13.9 C
София
НачалоРецептиКолбаси, суджуци, мезетаДомашен суджук - рецепта...

Домашен суджук – рецепта с точните подправки от майстор колбасар

В тази рецепта: Как да си направите домашен суджук с точните подправки, че да сте сигурни в резултата. Супермаркетите и магазините за месо са отрупани с най-различни видове колбаси, цените на които са доста завишени, а в същото време качество липсва. От тук тръгна и нашето желание да намерим, наистина добра и сполучлива рецепта за не какъв да е колбас, а именно домашен суджук, с перфектните подправки.

С настъпването на зимата и наближаването на коледните празници, времето става все по-подходящо за направата на този деликатес, мезе харесвано и почитано от всички българи (и не само).

Не всяка рецепта обаче е сполучлива. Днес сме ви приготвили, една изпитана такава, чийто вкус ще задоволи всичките сетива дори и на най-взискателния критик на домашно приготвения суджук. Взехме рецептата от местен майстор колбасар, доказал се в приготвянето на месо – солено и подправено, пълнено и изсушено 🙂

Рецепта за домашен суджук с подправки

Домашен суджук
снимка: Христо Русев

Сигурни сме, че с тази рецепта ще впечатлите всички, които опитат от вашия домашен суджук с подправки – споделена рецепта от опитен месар!

Необходими продукти за суджука

  • 5кг. свинско месо от плешка;
  • 21 гр. сол;
  • 5гр. чубрица;
  • 2гр. черен пипер;
  • 2гр. кимион;
  • 1гр. захар;
  • естествени черва за пълнене.

* подправките са за килограм месо!

Как се прави домашно приготвен суджук с подправки

Нарязвате свинското месо на едри кубчета и го слагате в голяма цедка в хладно помещение да се отцеди за 24 часа. След това смилате месото и прибавяте гореизброените подправки, като премесвате добре. Овкусеното месо прибирате в хладилник, отново за 24 часа, като периодично го размесвате за да се овкуси равномерно.

Пълните черва с дължина 25см., като в краищата завързвате добре с памучен канап (трябва да направите „ушенца“), така че да може да го окачате на тях след това. Готовите суджуци окачвате на прът и ги оставяте на топло (стайна температура), докато се „изчервят“ или за около 12 до 15 часа.

Премествате суджуците в подходящо помещение с температура около 12 градуса и 75% влажност. Суджуците се сушат, докато теглото им намалее с 45%. Разточват се всеки ден или през ден. Домашен суджук, може да изсушите в специално пригодена сушилня за колбаси (виж снимката горе и долу), а резултатът е уникално мезе за кратко време, по изпитан метод от човека, който ни предостави рецептата и снимките.

Разбира се, ако нямате подобен уред за сушене, ще ви е по-трудно, но в никакъв случай невъзможно. Просто трябва да изваждате суджуците навън, когато е студено да се сушат, да избягвате мъглите и редовно да ги прибирате вечер. Ако времето е топло е желателно да са прибрани на хладно и проветриво място.

Домашен суджук
снимка: Христо Русев

Времето само ще си покаже, кога вашия домашен суджук е станал готов за консумация.

Надяваме се да ви се е получило, ако вече сте направили домашен суджук, по тази рецепта. Не забравяйте да споделите вашия опит в коментарите по-долу в страницата.

Да ви е сладко!

Домашна пастърма от свинско каре – мезе от класа по стара рецепта

Сигурни сме, че ако решите да пробвате тази рецепта ще останете изключително доволни, затова предлагаме още една рецепта за сушене, но този път за сушени червени чушки.

А скоро може да ви се наложи да правите, вкусна гозба от пълнени чушки с кайма и ориз, които по традиция се приготвят около коледните и новогодишните празници.

Само да напомним, че за хора с проблеми при нивата на пикочната киселина (или диагностицирани с подагра), е препоръчително да избягват консумация на храни с високо съдържание на пурини, какъвто е и суджука.

Сладко изкушение: Фунийки с яйчен крем от едно време

За четене в свободното време: Задължителни ли са зимните гуми и кога трябва да се сложат или сменят?

Още от категорията
8 коментари
  1. Грамажа за солта и другите подправки са за килограм месо.След напълването ,ако не слагате нитратна сол процеса на изчервяване е излишен.Ако спазвате тази рецепта и несложите сланина около 20-30 процента ще стане тричаво.

  2. 21 гр.на кг.сол е голямо количество,след загуба на 45% вода от теглото става 40гр.в килограм продукт.Оптималната доза е 18гр./кг.за суджук и луканка. В продуктите за сушене,задължително се влага и нитритна сол.При вашата рецепта няма какво да изчерви суджука.Тя взаимодейства с хемоглобина в месото и го прави червено,но най -същественото е ,че подтиска развитието на опасни бактерии,като смъртоносният бутолинов токсин,предпазва от разваляне и повишава дълготрайността на продуктите от месо.

  3. Драги читатели, далеч сме от мисълта да насаждаме мнение или да променяме кулинарните ви навици. Представихме рецепта за домашен суджук, чийто краен продукт сме имали удоволствието да консумираме многократно. Суджука получен от тази рецепта не става тричав, а относно употребата на натриев нитрит, познат още като Е250 или нитритна сол в разговорния език, съществуват известни опасения, че става канцерогенен след термична обработка. Всеки решава сам, дали да го добави или не. И така, ако си спомним какво се случва с накълваните суджуци, то е ясно каква съдба ги чака преждевременно 🙂
    Желаем успех на всички! И съвсем не ви налагаме рецепта, а просто я споделяме с Вас, след като сме я оценили и резултата е бил повече от задоволителен. Забравихме също да споменем, че правилното съхранение на суджука, веднъж готов, също е от значение. Успех!

  4. Защо е необходимо да слагате месото в съд да се отцежда? Ако не е киснато или мито няма какво да се отцежда. И когато се нареже на дребни късове е добре да се добавят подправките и да престои в хладилника и след 24ч да се смели. Това подпомага по-лесно да се омеси месото с подправките. Другата съществена част е докато се работи месото да се следи температурата. Не трябва да надвишава 2-4 градуса, ако се повиши температурата е желателно да се охлади и после да се продължи. От там нататък е същото.

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Видове маникюр – модерни форми на ноктите

Не подценявайте силата на промяната на формата на ноктите и различните видове маникюр. Дори и най-минималистичният маникюр може да се превърне в печеливш  правилното...