Домашен суджук – рецепта с точните подправки от майстор колбасар

В тази рецепта: Как да си направите домашен суджук с точните подправки, че да сте сигурни в резултата. Супермаркетите и магазините за месо са отрупани с най-различни видове колбаси, цените на които са доста завишени, а в същото време качество липсва. От тук тръгна и нашето желание да намерим, наистина добра и сполучлива рецепта за не какъв да е колбас, а именно домашен суджук, с перфектните подправки.

С настъпването на зимата и наближаването на коледните празници, времето става все по-подходящо за направата на този деликатес, мезе харесвано и почитано от всички българи (и не само).

Не всяка рецепта обаче е сполучлива. Днес сме ви приготвили, една изпитана такава, чийто вкус ще задоволи всичките сетива дори и на най-взискателния критик на домашно приготвения суджук. Взехме рецептата от местен майстор колбасар, доказал се в приготвянето на месо – солено и подправено, пълнено и изсушено 🙂

Рецепта за домашен суджук с подправки

Домашен суджук
снимка: Христо Русев

Сигурни сме, че с тази рецепта ще впечатлите всички, които опитат от вашия домашен суджук с подправки – споделена рецепта от опитен месар!

Необходими продукти за суджука

  • 5кг. свинско месо от плешка;
  • 21 гр. сол;
  • 5гр. чубрица;
  • 2гр. черен пипер;
  • 2гр. кимион;
  • 1гр. захар;
  • естествени черва за пълнене.

* подправките са за килограм месо!

Как се прави домашно приготвен суджук с подправки

Нарязвате свинското месо на едри кубчета и го слагате в голяма цедка в хладно помещение да се отцеди за 24 часа. След това смилате месото и прибавяте гореизброените подправки, като премесвате добре. Овкусеното месо прибирате в хладилник, отново за 24 часа, като периодично го размесвате за да се овкуси равномерно.

Пълните черва с дължина 25см., като в краищата завързвате добре с памучен канап (трябва да направите „ушенца“), така че да може да го окачате на тях след това. Готовите суджуци окачвате на прът и ги оставяте на топло (стайна температура), докато се „изчервят“ или за около 12 до 15 часа.

Премествате суджуците в подходящо помещение с температура около 12 градуса и 75% влажност. Суджуците се сушат, докато теглото им намалее с 45%. Разточват се всеки ден или през ден. Домашен суджук, може да изсушите в специално пригодена сушилня за колбаси (виж снимката горе и долу), а резултатът е уникално мезе за кратко време, по изпитан метод от човека, който ни предостави рецептата и снимките.

Виж още: Телешка луканка

Разбира се, ако нямате подобен уред за сушене, ще ви е по-трудно, но в никакъв случай невъзможно. Просто трябва да изваждате суджуците навън, когато е студено да се сушат, да избягвате мъглите и редовно да ги прибирате вечер. Ако времето е топло е желателно да са прибрани на хладно и проветриво място.

Домашен суджук
снимка: Христо Русев

Времето само ще си покаже, кога вашия домашен суджук е станал готов за консумация.

Надяваме се да ви се е получило, ако вече сте направили домашен суджук, по тази рецепта. Не забравяйте да споделите вашия опит в коментарите по-долу в страницата.

Да ви е сладко!

Домашна пастърма

Сигурни сме, че ако решите да пробвате тази рецепта ще останете изключително доволни, затова предлагаме още една рецепта за сушене, но този път за сушени червени чушки.

А скоро може да ви се наложи да правите, вкусна гозба от пълнени чушки с кайма и ориз, които по традиция се приготвят около коледните и новогодишните празници.

Само да напомним, че за хора с проблеми при нивата на пикочната киселина (или диагностицирани с подагра), е препоръчително да избягват консумация на храни с високо съдържание на пурини, какъвто е и суджука.

Сладко изкушение: Фунийки с яйчен крем от едно време

За четене в свободното време: Задължителни ли са зимните гуми и кога трябва да се сложат или сменят?

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано