Коледна питка, домашно приготвена, мека като памук, вкусна и ухаеща на масло – никой не би и устоял. Дали за празник или не тази питка, ще ви плени с невероятния си вкус и блажено ухание.
Наближават коледните и новогодишни празници, а това е чудесен повод да приготвите пухкава питка за Коледа – домашна памук погача за вашите близки. А ние ви гарантираме, че те ще си оближат пръстите.
Коледна питка
Какво ви трябва за да я приготвите? Малко време и много любов 🙂
Необходими продукти за питка памук погача
- 600 гр. бяло брашно;
- 2 бр. яйца;
- 1 жълтък;
- 250 мл. прясно мляко;
- 100 мл. олио;
- 11 гр. мая за хляб (или 20 гр. прясна);
- захар;
- сол;
- сусам;
- мак;
- меко масло.
Ето как се прави коледна питка
Стоплете в купа прясното мляко толкова, че като потопите пръст да е приятно топло (не горещо). Прибавете към топлото мляко 2 ч.л. захар, маята и 3 с. л. брашно, разбъркайте, покрийте с кърпа и оставете за 10-15 мин. да се активира маята. След това към нея прибавете солта, олиото яйцата и разбъркайте. Прибавяйте постепенно брашно и омесете меко тесто.
Прехвърлете в намазнена купа тестото, покрийте го с фолио и кърпа и го оставете за около час да втаса (трябва да удвои обема си). Премесете вече втасалото тесто и го разделете на 4 равни части. Всяка топка разточете на тънка кора с дебелина 4-5 мл. Намажете първата кора обилно с масло, върху нея сложете другата, пак намажете и така процедирайте с всички, като най горната на тази коледна питка не се маже сега.
Разточете леко подредените една върху друга кори и нарежете с помощта на нож за пица, тестото на триъгълници (както се реже пица). Навийте ги, като кроасани, като започнете от дебелия към тънкия край. Подредете навитите парчета в предварително намаслена тавичка за печене. Покрийте с кърпа и оставете да втасва още половин час.
Намажете с жълтък питката и поръсете със сусам и мак. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 35-40 мин.
Успех!
Ако нашата рецепта за вкусна и пухкава коледна питка ви е харесала, вижте и другите ни предложения за домашен хляб с мая и бърза вита баница с готови кори.
За тези които обичат да похапват сладко, не пропускайте тази рецепта за коледен джинджифилов кекс с канела.
Питката за Бъдни вечер по традиция трябва да бъде постна.
Тази красива и вкусна питка може да се предложи за друг повод.
Чудесна питка, която можеда бъде на трапезата на Коледа на 25 декември.
Както казва Силвия на Бъдни вечер на 24 декември питката трябва да бъде постна според традицията. Весели и щастливи празници на всички!
Някои рецепти вече пробвах, получиха се страхотно! Обрах овациите с памук погачата! Благодаря! Весели празници!