НачалоРецептиКолбаси, суджуци, мезетаДомашна луканка от свинско...

Домашна луканка от свинско месо – доказана рецепта

Домашна луканка от свинско месо – майсторски направена е радост за малки и големи. Навън времето става все по студено и същевременно все по-подходящо за направата на вкусни домашни мезета. Трябва обаче да побързате, ако искате да сте готови за коледните и новогодишни празници.

Сигурно сте попадали на десетки рецепти, но ние днес ще ви предложим една изпитана такава, за домашна луканка от свинско месо, с чиито резултат ще ви завидят всички, които я опитат. За да се получи наистина вкусна и ароматна луканка е нужно, обаче да си набавите качествено месо, да прибавите правините подправки и да спазите технологията за направата и.

Как се прави домашна луканка от свинско месо

Луканките се правят от свинско и говеждо месо или само от свинско. Нашата рецепта е само от свинско, но ако желаяте спокойно може да прибавите и говеждо.

Необходими продукти за луканката

Съставките и свинското месо са разчетени за 10 кг, ни вие може пропорционално да ги намалите според количеството , което ще приготвяте.

  • 10 кг. свинско месо;
  • 220 гр. сол;
  • 5 гр. селитра;
  • 5 гр. захар;
  • 50 гр. черен пипер;
  • 50 гр. червен пипер;
  • 10 гр. кардамон;
  • 10 гр. ром или коняк;
  • 5 гр. чесън.

Подготовка на свинското месо

Подбраното и почистено от съединителна тъкан месо се нарязва на малки парчета и се осолява, като на един килограм месо се слага приблизително 22 гр. сол, 0.5 гр. селитра (азотни соли, като натриев нитрат или по познат като нитратна сол, калиев и др.) и 0,5 гр. захар).

Домашна пастърма от свинско каре – мезе от класа по стара рецепта

Осоленото месо се поставя в подходящ съд под наклон, в който престоява 3-4 денонощия, при температура между 5 и 10 градуса, да се оцеди част от съдържащата се в него вода.

След това месото се разстила на тънък пласт и се оставя на студено и проветриво място за период от 12 до 24 часа, докато се втвърди добре. Ако нямате възможност за охлаждане, месото се смила с месомелачка, през решетка с големина на отворите 3-4 мм.

Смилане на месото

От голямо значение е месото при смилането му да не се намачква, затова използвайте остри ножове и решетка на месомелачката. При меленето месото трябва да излиза на прави пръчици, като макарони.

Овкусяване и пълнене на домашна луканка от свинско месо

Смляното месо се омесва с подправките, поставя се в порцеланова купа или тенджера, натъпква се добре, повърхността се заглажда и се оставя да престои на хладно място за 12-24 часа. Овкусената кайма се пълни плътно в черва. Предварително се нарязват на парчета с дължина около 45 см., като единият им край се връзва и същевременно се прави и примка за окачването им.

Домашен суджук – рецепта с точните подправки от майстор колбасар

Сушене

Напълнените черва се връзват и от другия край и се надупчват с игла, за да излезе останалия в тях въздух при пълненето. Луканките се сушат в хладни и проветриви помещения. След 4-5 денонощия се свалят вечер и се натрупват на куп, за да омекнат. На сутринта се валират с точилка. Валирането продължава първата и втората седмица, докато луканките засъхнат и се оформят добре. Ако имате възможност може и да ги пресовате под тежест един два пъти.

За целта се подреждат върху маса, върху тях се слага дъска, върху която се подреждат тежести и се оставят така около 12 часа. След валирането и пресоването луканките се оставят да съхнат 2-3 месеца до пълното им изсушаване. На хладно и тъмно, те могат да се съхраняват до 1 година.

Характерно за свинската луканка е, че при пресоването и се придава правоъгълна форма. За целта парчетата луканка се нареждат така, че при притискането им да се опират плътно едно в друго. След пресоването, което се прави най-малко 3-4 пъти, луканката не трябва да се валира, защото формата и ще се развали.

Успех!

Ако нашата рецепта за домашна луканка от свинско месо ви е харесала, вижте и предложенията ни за свинско месо в буркани и сарми с кисело зеле.

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Хороскоп за утре, 16 юли 2024:

Добро време за интелектуална дейност, общуване и учене. Отношенията между влюбените ще се развият към по-добро. Хороскоп за 16 юли 2024 Овен днес имате склонност да летите...