Необходими продукти:
- 3 кг червени чушки (добре е да са печени)
- 2 кг домати
- 1 кг патладжан
- 1/2 ч.ч. захар
- 1 ч.ч. олио
- 2 с.л. сол
- 1 с.л. оцет (по желание)
- кимион, чесън, черен пипер (по вкус)
Домашна лютеница на фурна
Патладжаните се обелват и нарязват на едри кубчета като се оставят да се отцедят със сол, за да излезе горчивината. След това ги изплаквате добре.
Чушките се пекат, обелват и почистват от семките. Може да използвате и готови печени чушки.
Доматите се обелват, като първо се попарват във вряла вода, след което ги нарязвате на кубчета и оставяте да се отцедят от течността.
Смесване и готвене:
Всички зеленчуци (чушките, патладжаните и доматите) се смесват в голяма тава за печене и се подправят със подправките, описани по-горе.
Тавата се поставя във фурната и се пече на умерена температура около 180 за 2-3 часа. По време на печенето разбърквате сместа на всеки половин час, за да се сгъсти равномерно и да не залепне.
Подправяне и затваряте в буркани:
Когато сместа се сгъсти достатъчно и остане, както се казва на мазнина, може да добавите още подправки по твой вкус.
След това се минава през месомелачка и се лютеницата се пасира, ако искате по-гладка текстура.
Вече готовата домашна лютеница на фурна се пълни в сухи и измити бурканчета и се затваря с капачки. Стерилизира се в тенджера с вода за около 10 минути след завиране.
Готовите бурканчета с лютеница се съхраняват на хладно и тъмно място. Така приготвена тя е готова за консумация още на момента, но с времето вкусът се засилва.
Успех!
Виж още: