боровинките са уникален плод, изключително вкусни и с богата хранителна стойност. Ако сте сред природолюбителите и обичате да правите зимнина, то едва ли искате да пропуснете да направите уникално вкусно сладко от боровинки. В крайна сметка, може и да закупите такива от търговската верига, но от горски боровинки, сладкото ще стане още по-вкусно.
Рецепта за сладко от боровинки
Прясно набрани, здрави и добре узрели боровинки се почистват от примесите и дръжките и се измиват, като се поставят в цедка и се потапят няколко пъти в чиста вода.
Към боровинките се прибавят и резенчета от ябълки в количество 200 г на 1 кг боровинки. Подготвените плодове се поставят във врящ сироп, приготвен от 1,5 кг захар и две чаши вода, и се варят 15 мин. Оставят се да престоят 8 часа и сладкото се доварява.
Няколко минути преди да се снеме от огъня, към него се прибавя 1 чаена лъжичка лимонена киселина. Готовото сладко се отпенва и се насипва в затоплени сухи буркани, които веднага се затварят капачки.
Сладко от червени боровинки
Подбират се пресни узрели боровинки, почистват се от примесите, поставят се в цедка и след като се измият, се потапят три пъти във вряла вода. Оцеждат се добре и се изсипват в съда, в който ще се варят.
За подобряване на вкуса на сладкото се прибавят парченца ябълки и круши, ситно нарязана кора от портокали, парченце канела и 2—3 зърна карамфил.
Плодовете в съда се засипват със захар в съотношение на 2 кг плод 1 кг захар, и се варят в собствения им сок до необходимата гъстота на сиропа. Няколко минути преди сладкото да се свали от огъня, към него се прибавя лъжичка лимонена киселина.
Готовото сладко се насипва горещо в затоплени буркани, които се затварят херметически с капачка, обръщат се с дъното нагоре и се оставят да лежат така, докато сладкото изстине.
Виж още: