понеделник, 20 май 2024
13.2 C
София
НачалоГрадинаИдеи с дървени пънчета...

Идеи с дървени пънчета за декорация

Идеи с дървени пънчета за декорация. Дърветата ни дават сянка през лятото и красиви есенни пейзажи през есента. Те спомагат да превъзмогнем сивотата на зимния пейзаж и са сред тези растения, които сигнализират, че пролетта пристига март месец.

Не е чудно, че често изпитваме силни чувства при вида на красиви и величествени  дървета. Те са такава част от нашия имот, че понякога е трудно да го преживеете, особено, ако ви е дарявало с красотата си и дебелата си сянка лятно време.

След като едно дърво си отиде, премахването на самия пън изисква доста работа. Но може останалата част от него да ви бъде в полза, затова ви предлагаме няколко идеи с дървени пънчета.

Един среден по размер пън  може да получи ново предназначение, като единствен по рода си за декорация на морава, за мебел или под формата на изкуството.

Дървени пънчета с цветя

дървени пънчета
stock.adobe.com

За да превърнете дървени пънчета в саксия за цветята, ще трябва да издълбаете центъра, за да създадете място за засаждане в средата на ствола.

Оставяйки няколко сантиметра около ръба, които да служат като граница, използвайте бормашина и секач, кирка или кавото сметнете за по-удобно, за да изчистите парчета дърво от средата на пъна. Ще искате да го направите „легло“ дълбоко и широко, за да приютите удобно корените на вашите цветя растения.

За по-добър дренаж пробийте няколко дупки на дъното на дървото и добавете 2-3 см чакъл. Когато сте доволни от размера и формата на саксията от дървения пън, напълнете я с компост и засадете вашите растения.

Леха от дървени пънчета и цветя

Когато оформяте естествена цветна леха, можете да експериментирате и да подобрите стандартните методи за нейното създаване.

Aко ще извадите сърцевината от центъра на пъна с ръчен инструмент, пробийте дупки около периметъра на дупката и в центъра – това ще опрости работата по издълбаването на сърцевината.

Aко планирате да прогорите (размекнете) центъра на пъна, използвайте керосин – той ще насити дървото и ще го прогори по-добре.

Pочти всякакви цветя могат да бъдат засадени в пън, от невен, незабравки, иглики, теменуги, нарциси, петунии, лалета, здравец и бегонии ще изглеждат по-добре в него.

Mожете допълнително да укрепите вашите дървени пънчета, като монтирате пластмасови саксии във вдлъбнатината на пъна. След това сложете почва в саксията и засадете растения в тях.

Фонтан от дървен пън

Един пън е доста скучен и безинтересен сам по себе си. Но можете да поставите съд за поилка или да го използвате за фонтан.

Виж още: Пътеки в двора – идеи от камък, бетон и дърво

Ако имате стар метален тас… чудесно! Ако не, поставете съд като, голяма метална тава или купа върху пъна и го напълнете с вода. След като птиците го открият, ще бъде удоволствие да наблюдавате как се забавляват при къпане.

Маса и стол от дървен пън

Не е трудно да направите маса от голям дървен пън. В края на краищата това са мебелите от природата. И когато използвате дървените пънове като основа за маса, работата вече е наполовина свършена.

Естествената красота на масата от пън – с нейните уникални маркировки, възли и текстури – означава, че няма две еднакви. Ако вашият пън се окаже на място, което е идеално за забавление на открито, той лесно може да се превърне в очарователна и функционална мебел.

Пейка от дървени пънчета

По-малките пънове могат незабавно да се превърнат в обикновени странични маси и табуретки без никаква специална обработка.

Осветление от дървени пънчета

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Нови и свежи картички за рожден ден

Всички тръпнем я очакване, преди рождения ден на любимия ни човек. Било то вашият мъж, жена, дете, приятел, приятелка или просто близък човек, въпреки...